Visok holesterol otežava začeće

Parovi, koji pate od visokog nivoa holesterola, češće duže pokušavaju ostati trudni, otkriva nam novo istraživanje američkih naučnika.

z

Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo da nivo holesterola igra važnu ulogu u začeću, izjavio je voditelj istraživanja prof. Enrique Schisterman.

U istraživanju je učestvovao 501 par koji su pokušali začeti. Naučnici su proučavali njihove životne navike, izloženost spoljašnim faktorima i plodnost. Na početku istraživanja naučnici su izmerili nivo holesterola kod svake osobe.

Na kraju istraživanja  rezultati su pokazali da parovi, koji imaju problema s održavanjem normalnog nivoa holesterola, takođe imaju problema i sa začećem.

Naučnici ističu da kada i muškarac i žena pate od visokog nivoa holesterola, začeće postaje sve teže ostvarivo. Iako su za nivo holesterola zaslužni genetika i porodična anamneza, nivo holesterola dobrim delom možete kontrolisati fizičkom aktivnošću i ishranom.

Istraživanje je takođe pokazalo da kada žena pati od visokog nivoa holesterola, a muškarac ne, potrebno je više vremena za začeće. Ali, kada muškaraca pati od visokog nivoa holesterola, a žena ne, do začeća dolazi sasvim normalno.

Prethodna istraživanja su pokazala da brojni faktori mogu utjecati na plodnost, od dobi i genetike, sve do životnih navika, tjelesne težine, tipa prehrane i učestalosti vježbanja, prenosi WebMD.

Razinu kolesterola je potrebno kontrolisati iz više razloga jer visok nivo holesterola može povećati rizik od nastanak bolesti srca, srčanog i moždanog udara, a takođe može značajno skratiti životni vek i uzrokovati prevremenu smrt.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...