Vežbe za smanjenje menstrualnih bolova

 

Menstrualni grčevi vas verovatno ne podstiču na vežbanje, već na ležanje i gledanje televizora. Joga je jako efikasna u smanjenju menstrualnih grčeva. Predstavljamo vam vežbi koje će vam u samo 5 minuta olakšati menstrualne bolove.

yyyyyyVežba 1

Stanite sa spojenim stopalima i rukama uz telo. Udahnite i podignite ruke iznad glave. Izdahnite i vraćajte ruke uz telo, a istovremeno se saginje prema napred da biste dodirnuli pod. Ako ne možete dodirnuti pod, savijte kolena. Zadržite ovaj položaj 1 minutu.

yyyyy

Vežba 2

Stanite tako da vam je leva strana tela oslonjena na zid. Polako se spuštajte prema napred, a prste leve ruke spuštajte prema podu. U isto vreme podignite desnu nogu tako da bude u ravni sa kukovima.

Okrenite se udesno, desnu ruku podignite prema plafonu. Dlan ili prste leve ruke stavite na pod. Dišite polako i zadržite položaj 30 sekundi. Zamenite strane.

yyyy

Vežba 3

Sedite i ispružite noge. Savijte desno koleno, a stopalo stavite na unutrašnju stranu butine leve noge. Udahnite i podignite ruke iznad glave.

Izdahnite i nagnite se prema napred iznad leve noge. Čelo stavite na bedro. Zadržite položaj 30 sekundi, zatim udahnite i vratite se na početni položaj. Zamenite strane.

yyyVežba 4

Sedite na pod, a noge raširite što je više moguće. Ako se osećate nelagodno, sednite na mali jastuk. Udahnite i podignite ruke iznad glave.

Izdahnite i savijte se prema napred. Ruke stavite ispred tela, a dlanove na pod. Pazite da kolena budu usmerena prema plafonu. Ako možete, čelo stavite na pod. Ako vam je ovo preteško, stavite ga na jastuk. Zadržite položaj 1 minutu.

yyVežba 5

Sedite na pod. Smotajte ćebe ili uzmite veći jastuk koji će biti potpora glavi. Savijte kolena i spojite unutrašnje strane stopala. Polako se naginjite unazad i glavu stavite na jastuk. Polako dišite i odmarajte se 1 minutu.

y

 

 

 

 

Komentari su zatvoreni..