Vežbe za održavanje i popravljanje zdravlja očiju

Dobar vid uzimamo zdravo za gotovo, ali kada dođe do poremećaja većina ljudi tek tada shvati koliko je vid važan. Svakodnevno smo izloženi preteranom naprezanju očiju pri stalnoj upotrebi kompjutera, mobilnih telefona, čitanju , pisanju i slično, a što dovodi do potencijalnog oštećenja vida. Da bi sprečili ubrzano oštečenje očiju po pravilu bi trebalo praviti odmor za oči svakih 20 minuta promenom tačke fokusa a povremno tokom dana napraviti i par brzinskih vežbi.

kok

Vežbe za oči pomažu da se vid popravi na nekonvencionalni način, odnosno da se sačuva zdravim što duže. Jednostavno vežbanje očiju istovremeno poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ili razvijanje obolenja očiju kao što je katarakta, glaukom, kratkovidost odnosno dalekovidost te strabizam. Vežbe za poboljšanje mišića očiju potrebno je praktikovati svakodnevno kada su oči jako opterećene odnosno ako ste u mogućnosti čim osetite umor u očima. Vežbe možete izvoditi bilo gde a nisu vam potrebni nikakvi rekviziti. Trajanje vežbi je svega 2-3 minute.

Svaku od vežbi koju ćemo navesti u koracima potrebno je odraditi po 10 puta srednje brzo i 5 puta brzo. Vežbe se izvode tako da pratite ispruženi palac svoje ruke isključivo pogledom očiju bez pomeranja glave. Palac pomerate u krajnje položaje dokle vam pogled maksimalno doseže.

1. Sedite uspravno i gledajte pravo, ispružite ravno desnu ruku ispred sebe sa izbačenim palcem prema gore.

2. Počnite pomicati ruku desno- levo, levo –desno, dokle možete pratiti pogledom bez pomeranja glave (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo)

3. Zatim pomičite ruku gore-dole , dole –gore, dokle pogled seže (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo)

4. Potom pomerajte palac dijagonalno desno –gore, zatim levo dole, i nazad obrnuto: levo-dole prema desno-gore (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo)

5. Podignite levi palac za dijagonalno levo-gore i desno dole i nazad desno- dole prema levo-gore (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo)

6. Levom rukom kružite u pravcu kazaljke na satu krug dokle pogled doseže (15 puta: 10 srednje brzo i 5 brzo),

7. Desnom rukom kružite u pravcu suprotnom od kazaljke na satu, (isto 15 puta)

8. Postavite palac ravno ispred lica i probližavajte palac do nosa, a zatim odaljujte palac od lica dokle možete ispružiti ruku (fokus je stalno na palcu)

9. Nakon završetka, energično protljajte dlanove dok se ne ugreju i pritisnite oči toplim dlanovima 15 sekundi da biste tako preneli energiju i toplotu na njih.

Ovim postupkom vežbe su završene. Tokom vežbanja osetit ćete kako vaši mišići očiju intenzivno rade , odnosno kako vam se usled toga popravlja cirkulacija i vraća snaga u oči a umor nestaje.

Ove vežbe su posebno korisne kada se profesionalno bavite nekim preciznim poslom koji zahteva koncentraciju i stalni pogled u jednu tačku. Izvodeći vežbe videćete kako se vaša vidna koncentracija vraća za samo nekoliko minuta.

Kada intenzivno koristite kompjuter, čitate ili radite neki posao gde vam je fokus očiju u vašoj blizini svakih 20 minuta prekinite taj posao i gledajte najmanje pola minute u neku tačku koja je udaljena od vas najmanje 5 metara. Potom možete nastaviti sa poslom. Ako ceo dan radite sa fokusom na veliku blizinu potrebno je da prekide radite svakih 20 minuta a navedene vežbe barem jednom na dan.

Istovremeno sa vežbanjem očiju potrebno je pojačati unoso ekstrakta borovnice za poboljšanje cirkulacije u očima te unos ekstrakta šipka koji je bogat vitaminom A i naravno sveže šargarepe po mogućnosti, čime ćete uraditi mnogo za svoj vid.

Ove kratke vežbe trajanja par minuta, svakodnevno, mogu vas poštediti mnogo problema i dobrim delom poništiti negativno dejstvo preteranog naprezanja očiju kojem smo izloženi životom kakav živimo u 21. veku.

Komentari
Loading...