Vežbe za dame u visokim štiklama

Kao žena koja uživa u visokim potpeticama, bolno sam svesna njihovog opterećenja po stopala i kičmu, nakon višesatnog, pa i svakodnevnog nošenja. Srećom, postoje vežbe koje možemo raditi, da olakšaju bol i ojačaju donji deo nogu, kako bismo visoke štikle dalje nosile sigurno i bezbedno.

potp

1. Mišići listova

Visoke potpetice, naročito ako ih dugo nosimo mogu negativno da se odraze na mišiće listova, skraćujući im položaj i čineći ih slabijim i neotpornijim. Zato je važno raditi vežbe istezanja nakon izuvanja visokih potpetica, kako bi se mišići opustili i vratili svom prvobitnom obliku i poziciji. Za ovu priliku, odlično je izvesti joga položaj Pas koji gleda dole iliti Adho Mukha Svana, a evo i kako:

2. Članak

Koračanje u visokim potpeticama, naročito onim tankim, zahteva priličnu umešnost i ravnotežu. Kako bi izbegle eventualne padove i povrede, potrebno je izvoditi vežbe koje će ojačati naše članke – poput prsti-peta hod i čučnjeva na Bosu lopti (polulopta okrenuta na dole iliti balans disk lopta).

3. Balans

Nošenje visokih potpetica alarmira čitavo telo kako bi održavalo ravnotežu i držalo nas uspravno, aktivirajući čitave grupe mišića. Upravo ovo može dovesti do bolova u donjem delu leđa, te je neophodno izvoditi određene vežbe, kako bi rizik od pojave bola sprečili. Pokušajte da u svoju jutarnju rutinu uvedete vežbe poput joga Drvo položaja – za bolju ravnotežu, ili grupu vežbi za jačanje stomačnih mišića, kako bi težinu ravnomerno rasporedili i tada ne dolazi do opterećenja donjeg dela leđa.

4. Ahilova tetiva

Ako ste osoba koja redovno nosi štikle i, nakon nekog vremena pređete na ravnu obuću, može vam se desiti (kao i meni) da osetite bol u peti tj. Ahilovoj tetivi – što se dešava kada dođe do upale ovog mišića. Ovo možete preduprediti izvođenjem jednostavnih vežbi koje će ojačati ovu grupu mišića, kao što je ona u kojoj na prstima stojite na stepeniku, ostavljajući da pete vise u vazduhu, a potom se penjete i spuštate polako na prstima. Vežba je efektnija ako je radite sa pojedinačnom nogom, nego sa obe odjednom.

 

 

 

Komentari
Loading...