Generic filters
Exact matches only

Vežbe koje pomažu obolelima od osteoporoze

Oboleli od osteoporoze treba da vežbaju redovno, svakodnevno.

Sve vežbe prethodno treba da odobri vaš fizijatar, a ukoliko ste već dobro utrenirani, možete koristiti i tegove manje težine.

Osobe koje su imale prelome kičme (ili kukova), trebalo bi da se posavetuju sa lekarom.

Hodanje

Veoma je važno da dosta šetate. Kod kuće je najbolje da lepljivom trakom napravite liniju po kojoj ćete šetati napred i nazad. Za svaki slučaj, neka to bude bliže zidu ili nečemu za šta se možete uhvatiti ako izgubite ravnotežu. Napravite 10 koraka napred i 10 nazad, pa ponovite vežbu još 4 puta.

Istezanje leđa

Razmaknite stopala u širini ramena, ispravite leđa, pa ruke podignite u vis. Spojite dlanove i polako izvijajte leđa unazad tako da vam pogled bude usmeren ka plafonu.

Vežbu treba raditi do granice koju vaša kičma može da podnese. U krajnjem položaju ostanite 2 sekunde, pa se lagano vratite u prvobitni položaj. Vežbu ponovite još 3 puta.

Izvijanje u stranu

Zauzmite početi položaj kao u prethodnoj vežbi, ali jednu ruku stavite na kuk, a drugu podignite u vis. Izvijajte se u stranu tako da vam ruka koju ste podigli bude iznad glave. Vežba se radi obazrivo i bez naglih pokreta, do granice koju vaše telo može da podnese. Ponovite vežbu nekoliko puta.

Čučnjevi

Stanite u raskoračan stav, a ruke stavite ispred sebe, paralelno sa tlom. Leđa treba da budu prava, a stopala na zemlji. Savijajte kolena koliko možete, pa zadržite malo u tom položaju i polako se vratite u prvobitni položaj. Uradite do 10 ponavljaja ove vežbe.

Skakutanje

Stanite uspravno tako da su vam stopala malo odvojena, a zatim skakućite na prstima obe noge. Ova vežba će vam pomoći da učvrtite vaš skelet, a relaksiraće vam mišiće.

Prvog meseca neka to bude 10 skokova dnevno, a nakon toga povećavaje dok ne stignete do 50.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...