Generic filters
Exact matches only

Vežbe koje možete raditi i dok ste za računarom

U današnje vreme često se dešava da izgubimo pojam o vremenu koliko dugo provedemo u sedećem položaju.

Tek kasnije shvatimo su posledice dugog sedenja bolna leđa, noge, ili vrat.

Tipično rešenje je, naravno, da što češće ustajemo da se malo razmrdamo, idemo u šetnju, radimo razne vežbe i uopšte budemo fizički aktivni, ali to nije uvek lako izvodljivo.

Šta možemo da uradimo?

Za početak, treba se potruditi da nam položaj tokom rada bude što pravilniji. Da, znamo da je ponekad zanimljivije staviti laptop na krevet, poduprti leđa jastukom i raditi dok ste ušuškani ispod pokrivača, ali to nije baš preporučljivo. Radna stolica je bolja opcija i vodite računa da bude postavljena tako da su vam kolena u približno istom nivou kao kukovi.

Još jedan bitan aspekt je gde vam se nalazi računar, odnosno ekran u koji gledate. Sva je prilika da vam pogled ide pomalo nadole, a to stvara dodatnu napetost u vratu. Zbog toga su u poslednje vreme popularni tzv. stajaći radni stolovi, ali i monitori koji su makar malo izdignuti od površine stola.

A kada su u pitanju vežbe, postoje i one koje možete raditi sedeći, a i te kako će vam pomoći u smanjivanju bolova.

Aktivacija gluteusa

Nakon više sati sedenja nije ni čudo što vas zadnjica boli, a taj bol može se preneti i na leđa. Probajte da s vremena na vreme stegnete naizmenično levi i desni gluteus. To će pomalo olakšati pritisak na njih, a ujedno ih aktivirati bez potrebe za ustajanjem. Nema lakše vežbe od ove.

Povlačenje ramena unazad

Neizbežno je da posle nekog vremena telo ode mahinalno unapred, što stvara prepoznatljivi pognuti položaj, izuzetno loš po vrat i leđa. Da biste sebe odvikli od toga, setite se da ramena povučete lagano unazad i nadole, kao da želite da ih približite zadnjim džepovima na pantalonama. To će vam poboljšati držanje i položaj tela.

Stiskanje loptica

Sećate se loptica protiv stresa? One nisu samo ukras na vašem stolu, već i korisno pomagalo za opuštanje šaka i prstiju. Od korišćenja tastature i miša po celi dan nakon dužeg vremena može se javiti sindrom karpalnog tunela, a to se može sprečiti uz pomoć ovih loptica. Bilo da je u pitanju neka gumena loptica, ili ona za tenis ili golf, barem nekoliko puta dnevno je lagano stisnite i potom provucite kroz šake, sa posebnom pažnjom na prstima i dlanovima.

Vežba sa peškirom

Za ovu vežbu na stolu će vam biti potreban jedan peškir za ruke, ili manja krpa. Poenta je da se malo nagnete unapred, uhvatite peškir jednom rukom iza leđa, sa laktom nagore i potom pokušate da uhvatite njegov donji deo drugom rukom. Ovo istezanje ima za cilj da potpuno smanji potrebu za peškirom, već da vas navikne da možete spojiti šake iza leđa po istom principu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...