Generic filters
Exact matches only

Vežba pet tibetanaca za idealnu liniju

Vežbe za koje mnogi veruju da drže ključ vitalnosti osmislili su monasi na drevnom Tibetu. Popularni tibetanci izvodljivi su za sve generacije, ne oduzimaju puno vremena i ne zahtevaju posebne uslove.

Uz ove vežbe ćete se osećati 10 godina mlađe.

pet tibetanaca

Ovu grupa vežbi spada u manje poznatu jogu, koju su pre dve i po hiljade godina osmislili monasi na Tibetu, poznati po svojoj vitalnosti i dugom životu. Veruje se da ove vežbe ispunjavaju organizam osvežavajućom mladalačkom energijom, što vam daje snage da se tokom dana osećate bolje i postignete više.

 

TIBETANAC 1
Početni položaj za prvu vežbu je uspravni stojeći položaj, ruke se ispružene u visini ramena, a dlanovi okrenuti prema podu. Zatim praviti krugove oko svoje ose u smeru kazaljke na satu.

 

TIBETANAC 2
Drugu vežbu počinjete tako što legnete na leđa sa rukama ispruženim pored tela i dlanovima okrenutim ka podu. Iz tog položaja dok udišete vazduh podižete istovremeno glavu tako da bradu pomerate prema prsima i noge sa zategnutim stopalima. Prilikom izdaha vraćate se u početni položaj.

 

 

 

TIBETANAC 3
Kleknite na kolena i potpuno ispravite kičmu i gornji deo tela, a ruke stavite na donji deo leđa, ili se rukama oslonite na zadnji deo butine. Počinjete tako što ćete izdahnuti vazduh i spustiti bradu skroz prema prsima, a prilikom udaha savijajte čitav gornji deo tela unazad tako što ćete zabaciti glavu najviše što možete. Tokom izdaha se vratite u početni položaj. Tokom ove vežbe prilikom udaha otvorite usta, a prilikom izdaha ih zatvorite.

 

TIBETANAC 4
Četvrti tibetanac počinje iz sedećeg položaja. Sedite sa ispravljenom kičmom i ispruženim nogama, ruke spustite pored tela, tako da se dlanovi spuste na pod. Potpuno zategnite stopala. Na izdah spuštate bradu ka grudima, na udah oslonjeni na ruke podižete karlični deo što više i glavu zabacujete unazad. Pri izdahu se vratite u početni položaj.

 

TIBETANAC 5
Petu vežbu počnite  tako što ćete se okrenuti stomakom ka podu. Podignite gornji deo tela oslonjeni na ruke a neka vam oslonac na nogama budu prsti. Na izdah podignite bradu što više prema gore, a na udah podignite karlični deo tako da pete pomerite što više prema podu, a glavu prema prsima, pri čemu laktovi i kolena treba da ostanu ispruženi.

 

Tibetance možete ih raditi kod kuće i ne oduzimaju puno vremena, a bez poteškoća ih mogu raditi i starije osobe. Pravilo je da tokom prve nedelje svaku vežbu ponovite tri puta, druge nedelje izvedite po pet ponavljanja, treće sedam, i tako povećavajte svake nedelje po dva ponavljanja sve dok ne dođete do broja 21. Ako preskočite jedan dan možete da nastavite u istom ritmu, a ako preskočite više od jednog dana, trebalo bi da se vratite na početak i počnete od broja tri. Za kompletan trening od 21 ponavljanja potrebno je 15 minuta.

 

VIDEO > Pet tibetanaca za idealnu liniju:

 

Ove vežbe nastale su na osnovu verovanja da je ključ zdravlja i vitalnosti u čakrama koje se vrte, a sa njihovim usporavanjem organizam slabi i sklon je bolestima. Sedam glavnih čakri u telu čoveka odgovorne su za naš endokrini sistem, koji utiče na opšte stanje organizma i ključan je u procesu starenja.

Poklonici ove vrste fizičke aktivnosti smatraju da se stimulacijom endokrinog sistema i crkulacije životne energije organizam puni energijom i dovodi u savršen balans. Po njihovom mišljenju “tibetanci” poboljšavaju opšte fizičko, mentalno i emocionalno stanje organizma, a program obuhvata lake vežbe koje su jako korisne za celo telo, posebno za karlični deo.

Mnogima su se dopali i ovi članci:

 

Žena/Blic

Komentari
Loading...