Generic filters
Exact matches only

Veza bebe i prirode od najranijih dana

Veza sa prirodom nam je tokom života veoma važna. Svest o očuvanju prirodnih dobara sve je veća i veća tokom proteklih godina. Ipak, nije uvek podjednako jasno svima da se sa prirodom ne treba šaliti jer niko kao ona ne ume biti „dobar sluga i zao gospodar”. O njenom značaju zaista ne treba posebno govoriti, ali postoji jedan segment koji bi možda trebalo posebno obraditi, zato ćemo se njime sada baviti malo detaljnije. Govorimo o odnosu novorođenčeta sa prirodom.

 

Zvuči kao floskula, ali dete od najranijih dana biva u sadejstvu sa prirodom i ona za njega postaje važna. Sam dodir sa svetom podrazumeva i dodir sa prirodnim dobrima koja nas okružuju. Veoma je važno da se od početka postave standardi i da prisustvo prirode i prirodnih sastojaka bude u što većoj meri prisutna u bebinom životu.

U tom smislu ćemo govoriti o onim segmentima u kojima je važno da se priroda na velika vrata uvede u svakodnevni život još uvek malog deteta. Neke kategorije vam verovatno odmah padaju na pamet, a o nekima verovatno ne biste ni pomislili da nije nas. Evo detalja!

Prirodna kozmetika za bebe

Što se kozmetike za bebe tiče, najvažniji u prvim mesecima su šampon, kupka, puder, losion, sredstvo za sunčanje, krema za ojede i neka blaga krema za bebino lice. Roditelji gotovo bez izuzetka povedu se za trendovima ili za najpoznatijim markama koje znaju u domenu bebine kozmetike i, hop, iskupuju ono što je najprodavanije, najdostupnije i najbliže.

Izbor bebi kozmetike trebalo bi da bude jedan od najpažljivije odrađenih poslova roditelja, budući da sve što stavite na bebinu kožu, na kožu uopšte, za neko kratko vreme prelazi u krvotok. Bebina koža je osetljivija nego koža odraslih, a pojedina deca imaju ekstra osetljivu kožu. To ćete primetiti ako posle kupanja ili mazanja bebina koža odreaguje u vidu alergije.

Ono što neizostavno morate uraditi ako ste mlad roditelj, to je da osluškujete potrebe bebine kože i da obavezno čitate deklaraciju, odnosno sastav proizvoda za bebe koje kupujete. Pre nego što pređemo na sastav, postoji izreka: „Ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo”. Kozmetika koja se temelji na prirodnim sastojcima jeste malo skuplja, ali je dugoročno veoma dobra za organizam vašeg deteta.

Ovde možemo progovoriti o štetnim sastojcima koje bebi kozmetika nikako ne sme imati u sastavu, ako želimo da bebin kontakt sa prirodom od prvih dana bude najintenzivniji i najbolji. To su petrolej i parafin, zatim ftalati – hemikalije za koje se smatra da remete hormonalni balans u telu, parabeni, značajni za trajnost kozmetike, ali se i za njih smatra da utiču na hormone. Propilen-glikol nije toliko opasan sastojak, koliko može biti alergen, dok sintetičke boje i parfemi umeju izuzetno takođe alergeno da utiču na kožu.

Talk koji se nalazi u puderima pun je usitnjenih minerala koji imaju kancerogeno dejstvo ako ih beba udahne. U sredstvima za sunčanje, koje treba koristiti kad god beba izađe napolje, ima oksibenzona, štetnog sastojka koji zapušava pore na koži.

Dobro je da birate takozvanu organsku kozmetiku. Ona čim je dobila naziv organska, morala je proći određene provere. Podrazumeva se veće prisustvo biljaka, koje su takođe podvrgnute proveri i u njima nije bilo prisustva štetnih sastojaka. Iako nezdravo ne možemo baš u potpunosti eliminisati jer se negde uvek provuče, važno je imati svest o tome.

Uvek kada možete, za svoju bebu birajte isključivo prirodne sastojke, koji prijaju njenoj koži.

Sredstva za pranje i čišćenje bebinih stvari

Ne spadaju pod kozmetiku, a kolokvijalno ih nazivamo „kućna hemija”. Prvenstveno mislimo na deterdžente, omekšivače, tečnost za pranje bebinog suđa, pa i vlažne maramice, koje su možda i deo bebine kozmetike, linija je tanka.

Dakle, ni ovde ne smete koristiti klasične stvari, one koje koristite svakoga dana, već specijalna sredstva koja će nežno čistiti stvari, bez štetnih sastojaka koji će ostati i kasnije preći na bebinu kožu.

Ovde se, naročito u tečnim sredstvima koriste takozvani propilen-glikoli. O njima možemo reći da su izazivači alergija. Oni nemaju ozbiljne posledice, ali mogu izazvati brojne alergije i osetljivost kože bebe. To su najčešće iritacije i ospice koje su prolaznog karaktera, ali koje svakako ne želite na koži svog deteta.

Isti je slučaj sa deterdžentima za sudove. One posude iz kojih beba jede trebalo bi da budu što detaljnije očišćene, zato je potrebno da budete pažljivi jer će beba te stvari uneti u organizam. Koristite samo prirodna sredstva, koja će biti neškodljiva za kožu i telo.

Hrana za bebe

Beba u prvim danima konzumira samo majčino mleko. Ipak, veoma brzo, posle nekoliko meseci, počinje da konzumira i drugu hranu, najpre voće i povrće. Ovde je dodir između prirode i bebe zaista najintenzivniji. Beba unosi u organizam vitamine i minerale prvenstveno iz prirode.

Zadatak svih roditelja je da svom detetu obezbede samo najkvalitetnije i najprirodnije sastojke. Opet se vraćamo na pojam organske hrane. Ova hrana treba da bude gajena na najprirodniji mogući način, koji ne podrazumeva korišćenje otrova za ubijanje insekata ili, ne daj Bože, nekih drugih otrova koji treba da obezbede trajnost voća i povrća.

Takozvana GMO hrana je poslednjih decenija veoma pominjana i podrazumeva da biljke ne nose u sebi pesticide, one same postaju pesticidi i mi ih kao takve jedemo. Takva biljka ne samo da narušava eko sistem, ona šteti organizmu čoveka, posebno organizmu bebe.

Nisu svi danas u prilici da gaje sopstveno voće i povrće, naročito u gradu. Što se sela tiče, tamo je unekoliko bolja situacija, ali sve manje ljudi i živi na selu. Zato je jedini način da budemo sigurni šta naša deca jedu, da imamo proverene ljude od kojih kupujemo hranu.

Samo hrana koja je direktno iz prirode treba da bude na trpezi svih nas. U suprotnom, ako konzumiramo loše stvari još od kolevke, na pomolu su mnogi problemi i bolesti koje muče čovečanstvo današnjice.

Imunitet se stiče ako se konzumiraju vitamini direktno iz prirode.

Boravak napolju

Običaji nalažu da beba i majka prvih 40 dana po porođaju malo ili gotovo uopšte ne izlaze napolje. To se prvenstveno odnosi na bebu jer ona prvo mora da se navikne na kućnu sredinu u kojoj će živeti, a tek posle toga sledi prilagođavanje na spoljne faktore i vremenske uslove.

Ako je vreme letnje, onda nikako ne treba prolongirati i odlagati izlazak jer bebi, kao i majci i te kako odgovara boravak na svežem vazduhu. Namerno apostrofiramo “svežem”, čak i “čistom”,  jer vazduh po većim gradovima sve je, samo ne čist. Statistike nas svrstavaju među najzagađenija područja u svetu. Indeks zagađenosti prelazi i crvene linije. Zato je boravak napolju u ovim situacijama za dete izuzetno nezdrav.

Bebu treba što više šetati u prirodnom okruženju. Boravak u prirodi leči i oslobađa sve nas negativne energije, a bebu puni određenom dozom pozitivnosti i dobro utiče na sveukupno zdravlje. Kada govorimo o letnjem periodu, večernji časovi, oni pre mraka, idealni su za šetnju i boravak u prirod. 

Kada su prolećno i jesenje vreme, važno je da nema kiše i nekog jakog vetra. Vreme posle kiše je idealno kada je temperatura iznad 20 stepeni jer su prisutni svi mirisi prirode. Ako spadate u osobe koje su svoju bebu dobile zimi, onda izlazak nije najzahvalnija opcija uopšte kada temperatura ne prelazi nulu. U zimskim danima iznad 5 stepeni, kratka šetnja uz dobru kapu, šal, jaknu i pokrivač, može biti izuzetno blagotvorna.

Veoma je važan kontakt bebe sa prirodom, zato se ne ponašajte ni prezaštitinički ni previše opušteno. Vodite računa da stvari držite pod kontrolom, ali se opustite i dopustite i svom detetu da uživa.

Odnos prema životinjama

Još jedan važan segment prirode jesu i životinje. Veoma je važno da dete usposatvi kontakt sa životinjama za koje kažemo da su domaće i koje svakodnevno možemo uočiti oko sebe. Taj kontakt podrazumeva barem odnos sa kucama i macama.

Neka od istraživanja kažu da dete koje odrasta sa kućnim ljubimcem, ređe pati od alergija, a o empatiji i ljubavi prema životinjama da i ne pričamo. Sve su ovo zdravstveni benefiti koji utiču na organizam, ali i na psihu svake osobe.

Zoološki vrtovi sami po sebi atraktivni su za decu, ali nose jednu tužnu notu zarobljenih životinja u kavezima. Koliko je lepo da dete vidi te životinje uživo, toliko je i problematična poruka koja mu se šalje time što vidi te životinje neslobodne u svom neprirodnom staništu.

Zato se najbolji kontakt ostvaruje tako što se neka životinja udomi i onda se prema njoj pokaže ljubav i zaštitnički odnos koji se najbolje reflektuje na dete. Tako osiguravate odrastanje dalje od kompjutera i ekrana telefona, a više u prirodi, šetnji i brizi o ljubimcu.

Priroda i deca

Ono što možemo zaključiti, to je da deca od najranijih dana, a posredstvom svojih roditelja, stupa u odnose sa prirodom. Upravo od tog početka zavisi kakvi će biti kasniji kontakti osobe sa svetom koji je okružuje. Od ovih prvih dana zavisi i da li će se razviti u samosvesno biće koje će brinuti o svom okruženju i koje će druge osvešćivati o značaju prirode za čoveka ili u osobu nesvesnu sveta oko sebe.

Foto Unsplash
Komentari
Loading...