Veruke (Bradavice)

Verrucae filiformes i digitatae su tanke, šiljate, duge tvorevine, lokalizovane obično na ustima, nosu, obrvama i bradi.

kondilomi.1

Veruke (bradavice) su jedna od najčešćih virusnih infekcija. Verrucae vulgares i Verrucae plantares najčešće pogađaju decu od 10 do 15 godina starosti, dok od Condylomata acuminata najčešće obolevaju seksualno aktivne osobe, posebno muškarci starosti od 16 do 25 godina. Rizična grupa su i homoseksualci. Ako je majka obolela od ove bolesti, postoji mogućnost da se tokom porođaja zarazi i dete.

Verrucae vulgares su najčešće lokalizovane na šakama, prstima, noktima ili ispod noktiju, što može biti i jako bolno. To su tvrde, neravne tvorevine, veličine od 1 do 10 cm, boje kože ili žute. Pojavljuju se pojedinačno ili grupno.

Verrucae filiformes i digitatae su tanke, šiljate, duge tvorevine, lokalizovane obično na ustima, nosu, obrvama i bradi, a često su prisutne istovremeno s vulgarnim verukama na šakama.

Verrucae plantares su obično lokalizovane na stopalima i često uzrokuju jake bolove i otežano kretanje pacijenta.

Verrucae planae juveniles se javljaju najčešće kod dece i to na licu, šakama, prstima i kolenima. Izgledaju kao ravne tvorevine, sive ili svetlosmeđe boje, a često imaju linearni raspored (Koebnerov fenomen). Mogu biti prisutne mesecima, a u težim slučajevima i više godina.

Epidermodysplasia verruciformis je generalizovana, hronična infekcija izazvana tipovima VHP. Bolest obično počinje u dečjem uzrastu i može biti prisutna godinama. Ispoljava se erupcijom ravnih tvorevina (pojedinačnih ili grupnih) na licu, šakama, stopalima, trupu i podlakticama.

Condylomata acuminata (šiljasti kondilomi) obično se primećuju na području genitalija ili rektuma (kod homoseksualaca). Tvorevine su meke i izdužene, bele ili svetlo ružičaste boje, s površinom koja najviše podseća na karfiol. Kondilomi su u početku mali, ali vremenom se mogu znatno povećati, a mogu se inficirati, a u nekim slučajevima i krvariti.
Postoje slučajevi kada kondilomi zbog neadekvatnog lečenja uzrokuju i rak grlića maternice.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Bolest se dijagnostifikuje na temelju kliničke slike, pregleda i histoloških i imunoloških pretraga.
Za lečenje Verrucae vulgares koristi se krioterapija tečnim azotom, keratolitici i ekskohleacija u lokalnoj anesteziji.
Verrucae plantares se leče salicilnom kiselinom i Podophyllinom, dok se Condylomata acuminata leči Podophyllinom, ali učinkovitost je primećena i kod lečenja krioterapijom tečnim azotom, elektrokauterizacijom, terapijom laserom i hirurškom terapijom. Epidermodysplasiae verruciformis se leči retinoidima.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...