Veličina bebe utiče na rak dojke

Novo istraživanje pokazuje da veličina bebe pri rođenju, naročito dužina, može biti pokazatelj rizika za rak dojke u odrasloj dobi

rodenje_djeteta_cestitke_tabfull

LONDON – Novo istraživanje pokazuje da veličina bebe pri rođenju, naročito dužina, može biti pokazatelj rizika za rak dojke u odrasloj dobi.

To nije prvi put da se dovodi u vezu veličina pri rođenju i rizik za rak dojke, ali prethodna istraživanja nisu dala potpune rezultate, objavio je portal “Moj doktor”.

Sada su naučnici londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu analizirali postojeće podatke, uključujući i 32 istraživanja u kojima je učestvovalo oko 600.000 žena.

Oni su otkrili da je povećanje porođajne težine za 0,5 kg povezano sa oko sedam odsto povećanim rizikom za rak dojke.

Porođajna dužina i opseg glave takođe su bili povezani s rizikom za rak, pa se čini da je upravo porođajna dužina najjači faktor rizika.

Vođa istraživanja Izabel dos Santos Silva, profesor epidemiologije je komentarisao da “istraživanje upućuje na to da je veličina pri rođenju jedan od pokazatelja rizika za rak dojke u odrasloj dobi, barem u zemljama u razvoju”.

On je dodao da se potrebna dalja istraživanja da bi se otkrili biološki uzroci koji su temelj veze između porođajne težine i raka dojke.

Izvor:Tanjug

Komentari
Loading...