Generic filters
Exact matches only

Važnost VITAMINA C za naš organizam ! VIDEO

Vitamina C ima najviše u voću kao što su pomorandže, limun, jagode i kivi, a zastupljen je i u povrću, i to najviše u: paprici, brokoliju, kelju, listu peršuna i spanaću.

Interesantno je spomenuti da u 100 g paprike ima čak četiri puta više vitamina C nego u istoj količini pomorandže!

Preporučene doze (muškarci 90 mg a žene 75 mg) se lako mogu postići dnevnim unosom oko 400 g različitog voća i povrća. Međutim, iako je preporuka da se vitamin C najviše unosi ishranom, pojedine osobe ne mogu tako uneti dovoljnu količinu, pa se okreću suplementaciji.

Obzirom na to da je vitamin C neophodan ljudskom organizmu, mnoge su i prednosti njegovog korišćenja. Ovo su neke od njih:

  • jača imunitet
  • može smanjiti rizik od nastanka hroničnih bolesti
  • pomaže u prevenciji anemije
  • pomaže održavanju dobrog pamćenja

Smanjenje rizika od nastanka hroničnih bolesti

Vitamin C je moćni antioksidans koji jača antioksidativne nivoe krvi i pomaže organizmu u borbi protiv oksidativnog stresa, koji je povezan sa nastankom mnogih hroničnih bolesti. Vitamin C može da pomogne i u regulisanju visokog krvnog pritiska, kako zdravima, tako i pojedincima koji boluju od određenih hroničnih bolesti i imaju povišen krvni pritisak.

Tu nije kraj, ovaj vitamin je odličan i za regulisanje i smanjenje lošeg holesterola i triglicerida.

Na ovaj način vitamin C može biti odlična prevencija za nastanak hroničnih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti.

Prevencija anemije

Gvožđe je neophodno ljudskom organizmu kako bi normalno funkcionisalo, ono pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i transportu kiseonika kroz telo. U današnje vreme mnogi imaju problema sa nedostatkom gvožđa, kao i anemijom, koja se javlja kao posledica.

Vitamin C može poboljšati apsorpciju gvožđa iz hrane i tako pomoći u prevenciji nastanka anemije. Ovo je posebno značajno za ljude koji se pretežno hrane biljnom ishranom, jer se tako slabije unosi gvožđe u organizam.

Pomaže pamćenju

Normalno je da sa telom stari i mozak, a pamćenje se pogoršava, a često se javlja i neki oblik demencije. Više studija se bavilo pitanjem na koji način vitamin C može uticati na poboljšanje pamćenja i, eventualno, na prevenciju demencije.

Obzirom na to da povećani oksidativni stres utiče na centralni nervni sistem i povećava rizik od demencije, a vitamin C je poznat kao odličan antioksidans, suplementacija ovim vitaminom štiti centralni nervni sistem i smanjuje rizik od pojave demencije.

Neželjeni efekti prekomerne upotrebe

Vitamin C je neophodan ljudskom organizmu i potrebno ga je unositi u dovoljnim količinama, ali šta se dešava ako preteramo sa unosom ovog vitamina?

Vitamin C je rastvorljiv u vodi i ne čuva se u ljudskom organizmu. To znači da se sva količina vitamina koju unesemo u organizam transportuje u tkivo putem telesnih tečnosti, a višak se izbaci iz organizma preko urina. Zato se ne morate plašiti da ćete uneti previše vitamina C putem voća i povrća.

Ipak, preterivanje sa suplementacijom vitamina C može stvoriti neke neželjene efekte, kao što su:

  • problemi sa probavom
  • kamenje u bubregu
  • prevelika akumulacija gvožđa u organizmu

Problemi sa probavom

Najčešći neželjeni efekti prekomerne upotrebe vitamina C su problemi sa probavom. Ovi problemi se javljaju u vidu dijareje i mučnine, i to ako se uzme više od 2.000 mg vitamina C u toku jednog dana.

Kamenje u bubregu

Prekomerna upotreba vitamina C u vidu suplemenata može povećati količinu oksalata u bubrezima, zbog čega se u njima može pojaviti kamenje.

Prevelika akumulacija gvožđa u organizmu

Pomenuli smo da je jedna od prednosti korišćenja vitamina C to što pomaže u prevenciji nastanka anemije, jer poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane. Ali ako se pretera sa unosom vitamina C, u organizmu se može nakupiti previše gvožđa.

O ovome bi najviše trebalo da povedu računa osobe koje imaju specifična zdravstvena stanja, kao što je hemohromatoza, jer u takvim slučajevima akumulacija gvožđa u organizmu može imati ozbiljne posledice po jetru, srce, pankreas i centralni nervni sistem.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...