Važnost probiotika u prevenciji gljivičnih infekcija

Gljivična infekcija se jako brzo širi kada telo doživi bilo kakav šok, kao što je uzimanje antibiotika. Antibiotici će ubiti većinu bakterija u telu, omogućavajući gljivičnoj infekciji da se brzo širi.

proo

Probiotici su učinkoviti kod prevenciji gljivičnih infekcija jer povećavaju vrednost dobrih bakterija u telu i na taj način održavaju prirodnu ravnotežu.

Zašto uzimati probiotike za prevenciju gljivičnih infekcija?

Probiotici su odličan dodatak ishrani, bez obzira na to patite li od gljivičnih infekcija ili ne. Pospešuju rad probavnog sistema i održavaju ravnotežu crevne flore u probavnom traktu. Uzimanje probiotika bi trebala postati svakodnevna navika.

Donosimo vam 3 razloga zbog kojih trebate uzimate probiotike.

Jačaju imuni sistem

Imuni sistem je kompleksan spoj različitih organa i sistema u telu. Toliko je komplikovan da naučnici tek sada počinju otkrivati načine na koje deluje. Ono u što su sigurni jeste to da uravnotežen sistem probave  igra ključnu ulogu u prevenciji infekcija i bolesti.

U istraživanju iz 2009. godine se pokazalo da ravnoteža bakterija u probavnom sistemu može odrediti rad imunog sistema. Otkrili su da normalna vrednost dobrih bakterija povećava učinkovitost imunog sistema i pomaže telu da se odbrani od patogena. Tačan razlog još uvek nije poznat.

Jačanjem imunog sistema možete povećati prirodnu otpornost tela na gljivične infekcije. Ovo je važno iz razloga što ćete sprečiti širenje gljivičnih infekcija, ali i sprečiti njihovo ponovno pojavljivanje.

Regulišu kiselost u crevima

Dobre bakterije će oslobađati male količine mlečne i sirćetne kiseline. To pomaže u regulisanju vrednosti kiselosti u crevima. Gljivične infekcije se mogu pojačano širiti u alkalnom okruženju, stoga je jako važno vratiti kiselost na normalnu vrednost.

Postoje brojni razlozi zbog kojih vaša creva mogu postati previše alkalna, a najčešći uzrok je uzimanje antibiotika. Cela doza antibiotika će ubiti sve bakterije u vašem želudcu, a veliki broj njih je zaslužan za proizvodnju kiseline. Kiselost u crevima treba biti od 4 do 6 na pH skali.

Preuzimaju moć nad gljivičnim infekcijama

Probiotici će vaša creva opskrbiti dobrim bakterijama, koje će potom biti brojnije od loših bakterija. Kada antibiotici unište dobre bakterije, telo postaje podložno stvaranju gljivičnih infekcija.

Probiotike je potrebno uzimati u većim količinama kada se gljivične infekcije rašire. Što više probiotika uzimate, to će biti manji rizik od širenja gljivičnih infekcija.

Mogu li se probiotici uzimati zajedno s antibioticima?

Antibiotici uništavaju dobre bakterije u crevima i na taj način povećavaju rizik od nastanka gljivičnih infekcija. Uzimanjem probiotika pre, tokom i nakon uzimanja antibiotika, možete smanjiti rizik od nastanka gljivičnih infekcija.

Najbolje bi bilo izbegavati uzimanje antibiotika, ali oni su često nužno zlo. Ako uzimate antibiotike, budite sigurni da ih uzimate s razlogom i zato što vam uistinu trebaju. Lekari često previše olako ispisuju antibiotike.

Ako uzimate antibiotike, nema ništa loše u tome da uzimate i probiotike. Probiotici će ublažiti neke nuspojave antibiotika i smanjiti uništavanje dobrih bakterija. Uzimajte probiotike najmanje 2 sata pre ili posle uzimanja antibiotika.

Najbolji izvori probiotika

Jogurt

Većina vrsta jogurta ima probiotsko delovanje, ali neki su učinkovitiji od drugih. Jogurti koji su deklarisani kao probiotici su najbolji. Izbegavajte jogurte koji su deklarisani kao probiotici, ali nemaju navedenu vrstu bakterija na svom sastavu.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je pun probiotika i odlično deluje na zdravlje. Kiseli kupus možete napraviti i sami. Izrendajte ga, stavite u veliku posudu, posolite i poklopite drvenim poklopcem. Tada će započeti proces fermentacije, a vaš kupus će biti spreman za konzumaciju već nakon nekoliko nedelja.

Komentari su zatvoreni..