Važnost bobičastog voća za naš organizam

Bobičasto voće koje većina ljudi voli svakako su borovnice.

Često ih obeležavaju kao superhranu, sa malo kalorija jer su neverovatno dobre za ishranu i zdravlje.

Predstavljamo nekoliko razloga zašto bi ovo voće trebalo da postane deo vašeg dnevnog menija.

Jačaju kosti

Bogate su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom i fosforom, koji su ključni za zdrave kosti.

Nega kože

Antocijanin borovnicama pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja DNK, dok je obilje vitamina C veliki faktor u izgradnji kolagena. Zbog toga redovna konzumacija može pomoći u smanjenju znakova starenja, bora, staračkih pega i akni.

Smanjuju loš holesterol

Istraživanja kažu da vlakna i antioksidanti mogu da pomognu u rastvaranju lošeg holesterola. Studije otkrivaju da svakodnevna upotreba borovnica u ishrani pomaže u poboljšanju krvnog pritiska i ukočenosti arterija kod žena.

Održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema

Borovnice se sastoje od polifenola koji imaju antioksidantno i antiinflamatorno svojstvo, te mogu doprinijeti zdravlju srca i smanjenju drugih srčanih tegoba. One takođe mogu da regulišu krvni pritisak.

Sve bobičasto voće, uključujući i ono najdostupnije kao što su borovnice, jagode, maline, kupine, sadrže vrlo visok nivo antioksidansa. Prema postojećim naučnim dokazima, antioksidansi nas mogu zaštititi od stresa i poremećaja spavanja, koje može izazvati oksidacija u organizmu.

Umanjuje stres

Zbog toga se preporučuje konzumiranje antioksidansima bogatog bobičastog voća u večernjim satima – pomoći će umanjiti ukupan fizički stres omogućujući vam da utonete u okrepljujući san. Jedan od tih moćnih antioksidansa u bobičastom voću je vitamin C, čije je korisno delovanje protiv stresa potvrđeno.

Vitamin C

Naučnici su na 120 ispitanika ispitali kako vitamin C deluje na stres: svatko od njih trebao je održati govor, a potom rešiti težak matematički problem. Oni među ispitanicima koji su uzeli vitamin C imali su niži krvni pritisak i niži nivo kortizola nakon obavljenih zadataka.

Dodajte ih jelima

Bilo bi pametno, prema ovome, uključiti bobičasto voće u redovnu ishranu; dodajte ga salatama, jogurtu, zobenoj kaši ili jednostavno “pozobajte” šaku bobica.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...