Generic filters
Exact matches only

Važni benefiti mlečnih proizvoda

Kad se pomisli na mleko i sve proizvode koje dobijamo od ovog okrepljujućeg napitka, prva asocijacija uglavnom bude kalcijum, i pozitivan uticaj koji mlečni proizvodi imaju na mališane i njihov razvoj.

 

Ipak, mlečni proizvodi su izuzetno bogati i drugim nutrijentima o kojima se manje govori, a upravo kombinacija svih hraljivih sastojaka, kao i njihov prepoznatljiv ukus, jeste ono što izdvaja mlečne proizvode i čini ih omiljenim izborom za sve generacije.

U ovom tekstu obradili smo temu benefita koje vam konzumiranje mlečnih proizvoda donosi. Otkrijte zbog čega su tako značajni!

#Važni su za jačanje imuniteta

Verujemo da ste čuli za kolokvijalnu izreku da naš imunitet dolazi iz stomaka, što implicira da je pravilno varenje izuzetno značajno za jačanje imunog sistema. U tome nam mogu pomoći mlečni proizvodi, i to konkretno probiotski jogurt, koji sadrži važne probiotske kulture koje pospešuju varenje, ali i opšte zdravlje creva.

Konzumiranje probiotskog jogurta je spoj lepog i korisnog: ovaj osvežavajući napitak lako može postati deo vašeg doručka ili večere, i različitih jela koje pripremate, izuzetno je pitak i osvežavajući, a uz to sadrži bakterijske kulture koje će pomoći da svaki vaš obrok bude pravilno svaren, tako da dobijete sve potrebne nutrijente iz istog.

#Mlečni proizvodi kao izvor proteina

Proteini su esencijalni za pravilan razvoj mišića, tkiva i kostiju u našem organizmu, zbog čega je od izuzetne važnosti da se na dnevnom niovu unese potrebna doza proteina, a u tome vam mogu pomoći mlečni proizvodi.

Mleko, jogurt, sir i ostali mlečni proizvodi su važan izvor proteina. Tako se u 100 g mleka nalazi oko 6 g proteina, što važi i za 100 g jogurt,a dok se u 100 g nekih sireva (poput parmezana) nalazi i do 10 g proteina.

casa mleka
Foto: Unsplash

Mlečni protein se zove kazein, a osim toga u mleku se nalazi i surutkin protein, koji se često ekstrahuje zbog svojih blagotovornih dejstava koje ima na razvoj mišića. Upravo surutkin protein (whey protein) koriste sportisti koji žele da rade na svojoj mišićnoj masi, odnosno na njenom povećanu i ojačavanju.

#Vitamini koje dobijamo iz mlečnih proizvoda

Neki od vitmaina koji se nalaze u mleku su A, E, B2, B1 a sve češće je mlečna formula obogaćena i vitaminom D, zbog njegovog značaja za apsorpciju kalcijuma.

 

Naime, da bi se kalcijum iz mlečnih proizvoda apsorbovao potreban je vitamin D koji omogućava da se ovaj proces odvija kako treba, zato se na tržištu sve češće pojavljuju mleka obogaćena ovim vitaminom.

Osim ovog, vitamin D ima i druge benefite, a jedan od najznačajnijih je njegov uticaj na imuni sistem. Naime, ovaj vitamin je jedan od najznačajnijih u borbi protiv različitih bakterija i virusa. Ono što je takođe specifično za vitamin D, jeste da je reč nutrijentu koji ne dobijamo samo putem ishrane, već je sunce najveći izvor ovog vitamina.

#Kalcijum i ostali minerali iz mlečnih proizvoda

Za kraj smo ostavili ono što smo napisali i u samom uvodu – mlečni proizvodi su najrasprostranjeniji i najpristupačniji izvor kalcijuma, neophodnog za zdravlje naših kostiju, zuba, noktriju i kose.

Ovaj izuzetno važan mineral se u naš organizam apsorbuje pomoću vitamina D, i zajedno sa njim igra značajnu ulogu za opšte zdravlje našeg organizma.

Osim kalcijuma, u mlečnim proizvodima se nalaze i kalijum – mineral koji utiče na rad mišića, kao i magnezijum, koji je takođe od velike važnosti za zdravlje kostiju i mišića.

#Pronađite mlečni proizvod po svojoj meri i uživajte u njegovom konzumiranju

Navedeni odnos nutrijenata koji se nalaze u mlečnim proizvodima, varira u odnosu na to koji mlečni proizvod odaberete. U zavisnosti od obrađivanja i fermentacije mleka zavisi i to kojim nutrijentima će biti bogat dobijeni mlečni proizvod.

Dok su jogurt i kefir neprikosnoveni za varenje, mleko je tu kao važan izvor vitamina, a sir je odličan za apsorpciju minerala, poput kalcijuma.

Ono što je važno napomenuti jeste da ključ zdrave i balansirane ishrane leži u komibnovanju mlečnih proizvoda i voća, povrća, žitarica.

Prednost mlečnih proizvoda je njihova raznovrsnost, i činjenica da možete odabrati onaj koji će biti po vašem ukusu i uvrstiti ga u svoju svakodnevnu ishranu. Tako bilo da preferirate sireve, okrepljujući jogurt, mladi kajmak, ili se ipak najviše radujete šolji toplog mleka, mlečni proizvodi su tu da vam osim omiljenog ukusa pruže i sve navedene nutrijente, i učine svaki obrok zdravim!

Foto Pexels Unsplash
Komentari
Loading...