Vantelesna oplodnja – komplikacije i rizici u trudnoči

0

Zahvaljujući asistiranoj reproduktivnoj tehnologiji (ART), to jest vantelesnoj oplodnji, do sada je u svetu rođeno oko tri i po miliona beba.

vantelesna_oplodnja___prednosti_i_rizici_354111642

Od 1978. godine, kada je izvršena prva in vitro fertilizacija (IVF) očigledan je stalni napredak i usavršavanje asistirane reproduktivne tehnologije. Međutim i pored napretka metoda vantelesne oplodnje, rizici i komplikacije postoje.

Razvoj ove tehnologije je nesumnjivo imao ogromnu korist za brojne parove, ali je povećao i rizike kao što su: urođene anomalije kod ploda, prevremeni porođaj, kao i rođenje beba manje porođajne težine. Pored toga, dokazan je i povećan rizik od krupnih malformacija ploda (urođenih oštećenja) koji je 1,3 puta veći kod dece dobijene asistiranom reprodukcijom. Nedavno sprovedene, obimne medicinske studije ukazuju na povećanje 30% rizika za pojavu urođenih anomalija ploda nakon asistirane reproduktivne tehnologije, u odnosu na prirodni put začeća.

Tokom vantelesne oplodnje postoje dve najčešće komplikacije koje se mogu desiti:

-Ovarijalni hiperstimulacioni sindrom (OHSS)
-Višestruka trudnoća

Ovarijalni hiperstimulacioni sindrom (OHSS)
U cilju postizanja boljih rezultata lečenja u svakoj proceduri vantelesne oplodnje sprovodi se hormonska stimulacija jajnika kako bi, za razliku od prirodnog ciklusa, došlo do razvoja velikog broja jajnih folikula i dobio što veći broj jajnih ćelija.

Kao komplikacija te terapije može da se razvije ovarijalni hiperstimulacioni sindrom koji se klasifikuje u tri stepena: laki oblik ,srednje težak i težak oblik OHSS. Kod lakog oblika OHSS-a, dolazi do povećanja jajnika i najčešće simptoma koji se ogledaju u napetosti trbušnog zida, osrednjih bolova u malom trbuhu, ponekad mučnine. Ovi simptomi mogu da se zadrže i više dana posle završenog lečenja, ali najčešće ne zahtevaju nikakvu dodatnu terapiju več se posle 7 do 10 dana sami povlače. Kod srednje teškog oblika simptimi su nešto teži. U ovim slučajevima je neophodno uraditi analize krvi, elektolita i odrediti nivoe ukupnih belančevina i albumina.

vantelesna oplodnja 1

Najteži oblik OHSS javlja se relativno retko, jedan slučaj na 200 indukcija ovulacije i predstavlja komplikaciju kod koje pored enormnog povećanja jajnika sa cistama koje u promeru imaju preko 3 cm, dolazi do izliva veće količine tečnosti u trbušnu duplju i plućnu maramicu. Ako se pojavi ovaj oblik komplikacije neophodna je hospitalizacija zbog intenzivnog nadzora i terapije.

Višestruka trudnoća
Da bi se povećala šansa da do trudnoće dođe često se transferiše veći broj embriona. Ukoliko se implantira veliki broj embriona mogu nastati višestruke trudnoće koje objektivno predstavljaju komplikaciju postupka vantelesne oplodnje. Najveći broj takvih trudnoća su blizanačke, ređe trojke, četvorke ili sa još većim brojem plodova. Višestruke trudnoće predstavljaju rizik za majku i plod i često se završavaju kao spontani pobačaji ili prevremeni porođaji. Da ne bi došlo do ove koplikacije generalno je prihvaćeno da se vrši trensfer maksimalno tri embriona. Transfer embriona u fazi razvoja nazvanog blastocista ovu komplikaciju značajno smanjuje.

Vantelesna oplodnja i starost žene
Kod žena preko 50 godina rizik od oboljevanja od dijabetesa ili prevremenog porođaja je isti kao i kod onih koje imaju 42 godine ili su mlađe. Jedini razlika u rizicima ove dve grupe jeste to što su one iz starije grupe imale veći rizik od oboljevanja od visokog krvnog pritiska. Ukoliko žene vode računa o sebi i redovno idu na preglede ne bi trebalo da bude problema. S godinama broj jajnih ćelija se smanjuje, ali se mogućnost začeća i rađanja veoma malo menja. Mnoge klinike za veštačku oplodnju imaju ograničenje godina koje se kreće od 50 do 55 godina i zahtevaju da im pacijentkinja pre ulaska u samu proceduru pokaže ličnu kartu. Razlog ovome nije kako navode stručnjaci sumnja u mogućnost začeća već njihova sposobnost da odgaje dete koje rode.

Stetoskop

Komentari
Loading...