Generic filters
Exact matches only

Valerijana je biljka koju bi trebalo svakodnevno koristiti (VIDEO)

Biljka valerijana kod nas je najpoznatija po umirujućem dejstvu, dok mnogi od nas ne znaju da ova biljka ima mnogo širu primenu!

Valerijana je višegodišnja biljka iz porodice trava sa razgranatim korenom i izdancima od desetak centimetara. Stabljika je razgranata i doseže visinu do 120 cm, a cvetovi su bele i ružičaste boje.

Koren ima karakterističan ukus i miris i on se koristi kao lek. Biljka je veoma otporna i uspeva u raznim krajevima na livadama, a naročito u močvarnim predelima. Korenje se skuplja u proleće ili jesen.

Pored toga što valerijanu ljudi koriste kao lek, poznato je da je mačke koriste (pasu travu ili koren) kada imaju neke „zdravstvene probleme“, pa se zato za valerijanu koristi i naziv macina trava.

Iako se koren valerijane posebno preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i protiv nesanice, ona daje izuzetno dobre rezultate i kod nesanice izazvane stresom.

Što se tiče drugih nervnih oboljenja, pomaže kod nervne glavobolje, hipohondrije i histerije. Suzbija pojačano lupanje srca povezano sa osećajem teskobe u grudima i strahom.

Čaj od valerijane čini da inače neugodan miris duvanskog dima bude još neugodniji, čak i okorelim pušačima koji su se na njega navikli. Pored toga, osobama koje su rešile da se otarase ove loše navike pomaže da se lakše nose sa osećajem napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

Jedna od glavnih prednosti valerijane, za razliku od mnogih drugih sredstava za smirenje, jeste to što ne izaziva zavisnost.

Osim toga sto izvanredno smiruje i opusta nerve, valerijana ima i drugih lekovitih moći:

  • ublažava migrenu
  • opušta grčeve u mišićima i želucu
  • deluje kao analgetik pa pomaže kod menstrualnih bolova
  • ublažava simptome astme
  • snižava krvni pritisak

Na tržištu se valerijana može nabaviti u obliku kapi, ulja, tableta, kapsula i čaja. Podrazumeva se da je neophodno pridržavati se propisanog uputstva za doziranje i način upotrebe.

Priprema čaja:

Čaj od valerijane priprema se tako što se jedna mala kašika korena ove biljke prelije sa 2 dl ključale vode i nakon 5 minuta procedi. Preporučena dnevna doza je 2-3 šolje u toku dana, od kojih obavezno jedna uveče, pola sata pre spavanja, što je idealno za lečenje nesanice.

Treba znati da valerijana ima dovoljno jako sedativno dejstvo, tako da je ne treba koristiti sa drugim biljkama sličnog dejstva, niti u kombinaciji sa sintetičkim sredstvima za smirenje.

Napomena

Preporuka je da se nakon tri nedelje upotrebe valerijane napravi pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja eventualnih neželjenih efekata kao što su mučnina, glavobolja, pa čak i uznemirenost.

Upozorenje:

Ova biljka nije preporučljiva za decu i trudnice.

Na osnovu viševekovnog iskustva i najnovijih naučnih ispitivanja, može se zaključiti da je valerijana veoma lekovita biljka. Valerijana jača imunitet, a povoljno deluje i na organe za disanje, nerve, krvne sudove, srce i stomak.

Kao i kada su u pitanju ostale lekovite biljke, treba biti oprezan prilikom samoinicijativne upotrebe, a najbolje je posavetovati se sa lekarima ili farmaceutima.

Naročito treba da vodite računa ukoliko sami berete travu (koren), pošto ima sličnih biljaka koje su otrovne.

Foto pexels
Komentari
Loading...