Vakcina protiv virusa H7N9 neće skoro

Razvijanje vakcine protiv virusa novog ptičijeg gripa H7N9, kojem je dosad podleglo deset osoba u Istočnoj Kini, bi čak i uz primenu najnovije tehnologije na tom polju, moglo da potraje “mnogo meseci”, prognoziraju američki eksperti za javno zdravlje.

vakcina

Osim toga, ranije vakcine protiv sličnih virusa dale su prilično slabe rezultate, naglašavaju Timoti Ujeki i Nensi Koks, stručnjaci odeljenja za grip američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Rad na vakcini je već otpočeo na raznim stranama, ali i kada se ona razvije, nužno je da prođe klinička ispitivanja.

Kineska vlada je ovih dana objavila kako očekuje da će vakcina biti spremna u roku od sedam meseci. Prema pisanju agencija Sinhua, na vakcini protiv virusa H7N9 zajednički rade kinesko ministarstva za nauku i tehnologiju i ministarstvo zdravlja.

U Kini je, takođe, razvijen i test za utvrđeivanje virusa H7N9, koji je distribuiran bolnicana i drugim kontrolnim punktovima.

Kineske zdravstvene vlasti ističu da još uvek ne znaju kako se virus H7N9 širi, ali zasad isključuju mogućnost njegovog prenošenja sa čoveka na čoveka, što je mišljenje i Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Od ptičijeg gripa u Kini obolelo je 20 osoba, šestoro je preminulo. Podeljeni su reagensi za testiranje na H7N9, a prodaja piletine je zabranjena. Način prenošenja nije utvđen, sumnja se da su ga donele ptice selice.

 

(Tanjug)

 

 

Komentari
Loading...