Generic filters
Exact matches only

VAGINIZAM: Ovaj problem ima skoro svaka žena, ali o njemu niko ne priča!

Vaginizam je toliko lična stvar za mnoge žene, jer utiče na njihovo samopouzdanje. Ali iako je redak, vaginizam može da se ublaži ako se tretira na pravi način – objašnjava doktor Gita Venkat

79656_profimedia0148717610_630x0

Mnoge žene imaju vaginizam, stanje o kojem retko pričaju. Ovo stanje izaziva nevoljno zatezanje, odnosno grč vaginalnih mišića, što onemogućava vaginalnu penetraciju, stavljanje tampona i ginekološki pregled.

Mnoge žene sa ovim problemom sramota je da o tome priča, pa zbog toga ne znaju da se ovo stanje da izlečiti.

– Vaginizam je toliko lična stvar za mnoge žene, jer utiče na njihovo samopouzdanje. Ali iako je redak, vaginizam može da se ublaži ako se tretira na pravi način. Ako želite da zasnujete porodicu, morate da potražite pomoć – objašnjava doktor Gita Venkat.

zenska-torzo-bol-300x198
Ovaj problem se javlja kao rezultat nevoljnih refleksnih kontrakcija pubokockigealnog mišića, koji je povezan sa vaginom. Mišić i tkivo se tom prilikom iznenada napinju, što onemogućava bilo koju vrstu vaginalne penetracije.

– Problem se često javlja i prilikom iznenadnog bola. Telo reaguje na bol i vaginalni mišići se automatski zatežu kako bi se zaštitili. Uzrok zatezanja može biti i sam strah. Seks je tada ili bolan i neprijatan ili nemoguć. Morate više vremena da posvetite upoznavanju sebe. Koristite lubrikant koji će vam pomoći da se opustite i da dostignete veći seksualni užitak – priča doktor Venkat.

Lečenje vrši seksualni terapeut ili bihevioralni terapeut koji otrkiva okidače koji su uzrok problema. Iako se ovaj poremećaj ne može u potpunosti izlečiti, može značajno da se ublaži. Idite kod svog ginekologa i budite otvoreni. Zajedno ćete pronaći pravo rešenje.

(Telegraf.rs)

Komentari
Loading...