Uzrok pojave podočnjaka

Osim nelagode u estetskom smislu, podočnjaci licu daju umoran, bolestan i iscrpljen izgled.

Pored neispavanosti, teške noći ili ludog provoda, podočnjaci mogu biti i rezultat određenih zdravstvenih problema.

Zato, pre nego što počnete da uklanjate posledicu, potrebno je da znate šta je uzrok naduvenih, tamnih kolutova oko očiju.

Zadržavanje tečnosti u području ispod očiju, mogu uzrokovati sezonske alergije, prehlade, upala sinusa, ali i teška i slana hrana, pa i plakanje.

Ako ste, na primer, veče proveli plačući uz tužnu filmsku priču, ujutro ćete se probuditi sa podočnjacima.

“Razlog je osmoza. Voda uvek putuje iz delova tela u kojima je niska koncentracija soli prema tkivima gde ima više soli. Princip je isti, bez obzira na to je li reč o soli iz suza ili o soli iz slane hrane”, pojašnjava dermatolog Valeri Goldburt.

Zato i suze i slana hrana uzrokuju jutarnje otekline upravo ispod očiju gde je koža nežna i tanka, pa na nju najviše utiče proticanje tečnosti u organizmu.

Nastanku podočnjaka pogoduju i loše navike poput čestog trljanja očiju, odlaska na spavanje sa šminkom i konzumiranja cigareta i preterivanja sa alkoholnim pićima.

Konzumiranje cigareta i izloženost UV zracima slabe kolagen i uzrokuju opuštanje i boranje kože, a to pogoduje nastanku podočnjaka.

Kreme za posvetljavanje

Ono što sami možete uraditi jeste da probate sa kremama koje sadrže kiseline koje će posvetliti tamne kolutove oko očiju i smanjiti ih. Saveznici u borbi protiv podočnjaka su i kreme s kofeinom koje sužavaju krvne sudove.

Promenite položaj spavanja

Spavanje na boku i stomaku zbog delovanja gravitacije uzrokuje nakupljanje tečnosti ispod očiju i doprinosi stvaranju podočnjaka. Ako je podočnjak na strani na kojoj spavate veći, to dokazuje da je uzrok nastanka kesica spavanje na boku. Pokušajte da spavate na leđima i pod glavu stavite jedan jastuk.

Proverite da li su tamni kolutovi višak pigmenta

Ako povučete kožu u stranu, a tamni kolutovi se pretvore u mrlje, to znači da je uzrok problema višak pigmenta u području oko očiju, kaže oftalmološki plastični hirurg Džozef Eviatar. Tamni kolutovi se stvaraju i zbog gubitka volumena u području oko očiju.

Koristite hladne obloge

Natečenost oko očiju smanjiće hladne kašike, kriške krastavaca, rashlađene kesice čaja ili paketići smrznutoga graška, ukoliko ih stavite ispod očiju. Tajna nije u čudotvornim moćima krastavaca ni čaja, nego u hladnoći koja smanjuje natečenost.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...