Uzroci ubrzanog rada srca

Ubrzanje srčanog rada prati gotovo sve zarazne bolesti.

oi

Ukoliko je temperatura viša, utoliko srce brže kuca. Ubrzanje može biti prouzrokovano i trovanjem (kafom, čajem, duvanom, alkoholom, nekim lekovima, gljivama), lučenjem unutrašnjih žlezda (povećanje štitne žlezde, nadbubrežna žlezda, klimaks), težim ili dugotrajnijim radom, trudnoćom, krvarenjem, oboljenjem nervnog sistema, oboljenjem srca, promenama krvnog pritiska itd.

U takvom stanju bolesnik oseća brzo kucanje srca, često praćeno nelagodnošću i strahom. Može da nastupi bledilo ili modrilo lica, nesvestica, vrtoglavica, otežano disanje i bolovi iza grudne kosti. Obično je žeđ pojačana, mokrenje obilno, a može nastupiti i proliv.

Za vreme napada treba leći. U lakšim slučajevima može doći do poboljšanja ako se stavi led na srce i uzme malo kinina i valerijane.

Ako je ubrzanje nastalo usled nekog oboljenja srca, potreban je odmor i ležanje. Bolesnik ne sme da puši, da pije alkohol i kafu, i da jede tešku hranu i jela koja nadimaju. Treba smiriti nervni sistem, koji je obično nadražen. Lekove (digitalis, valerijanu, luminal, kinin i sl.) može, prema slučaju i potrebi, odrediti samo lekar.

Srodni članci:

Komentari
Loading...