Uzroci pojave osteoporoze

Veoma je važno sa kakvom gustinom kostne mase će žena ući u postmenopauzu .

oi 1

Kada se izgubi 15% gustine kostiju nastaje visok rizik za prelome. Žena u dobi od 80 godina izgubila je više od 50% svoje kostne mase. Žene koje su mršave,one koje piju alkohol i one koje puše ranije i brže će razviti težu osteoporozu.

Demineralizacija skeleta, naročito kičmenih pršljenova i dugih kostiju, nastaje 3 – 5 godina posle prestanka menstruacije i to u 95% slučajeva zbog manjka hormona estrogena. Najveću podložnost pokazuju lumbalni pršljenovi, a najozbiljniji su prelomi glave ili vrata bedrene kosti.

Neaktivnost, nedostatak kalcijuma, kao i nedovoljan unos proteina i vitamina D predstavljaju dodatne faktore.

Kako prepoznati osteoporozu?

Klinički simptomi osteoporoze su bolovi u leđima i krstima /slabinskom predelu/ i teškoće prilikom kretanja.

Kako se ova bolest dijagnostikuje?

Za dijagnozu osteoporoze , praćenje I lečenja koriste se denzitometrijske metode i laboratorijske analize..

Ultrazvučna denzitometrija je metoda izbora koja određuje manjak kostne mase.Radi se o dijagnostičkoj metodi koja je bezbedna, bezbolna i jednostavna za izvodjenje.

Prevencija i lečenje

Treba naglasiti da nikada nije prerano započeti sa prevencijom osteoporoze kao što nikada nije kasno lečiti je.

Lekar , bez obzira na specijalnost, treba da ženi u klimakterijumu ili postmenopauzi objasni opasnost od nastanka osteoporoze.

Ginekolog upoznaje pacijentkinju o potrebi redovnih kontrola koje obuhvataju: ginekološki pregled, PAPA – test, ultrazvučni pregled organa male karlice, mamografski pregled dojki, laboratorijske analize I denzitometriju kostiju.

Posebno treba naglasiti da osteoporozi ne pogoduje zdrav život.

Bavljenje sportom (plivanje, gimnastičke vežbe), svakodnevne šetnje, kao i kvalitetna ishrana smanjiće rizik od nastanka ove tihe i podmukle bolesti.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...