Generic filters
Exact matches only

Uzroci pojave krvi u stolici

Konstatovanje krvi u stolici može biti zastrašujuće iskustvo, bilo da je reč o krvarenju koje je primećeno nakon pražnjenja creva ili je krvarenje dijagnostikovano specijalističkim pregledom stolice.

 

99

Iako pojava krvi u stolici(melena) može ukazivati na ozbiljan problem, to ne mora uvek biti slučaj.

Zato, ukoliko dođe do pojave krvi u stolici, ne treba paničiti. Možda je ono posledica nekog drugog, manje ozbiljnog poremećaja.

Krv u stolici je znak da postoji krvarenje na nivou digestivnog trakta. Nekada je ovo krvarenje toliko malo da može biti detektovano samo fekalnim okultnim testom, pomoću koga se konstatuje skrivena krv u stolici. U drugim slučajevima, krv je jasno vidljiva nakon fekalnog pražnjenja i jarko crvene je boje.

Krvarenje koje potiče iz gornjih partija digestivnog trakta može učiniti stolicu crnom.

Mogući uzroci pojave krvi u stolici uključuju:

Divertikularno oboljenje

Divertikulumi predstavljaju male vrećice koje se nalaze na zidu debelog creva. One obično ne uzrokuju probleme, ali nekada mogu da krvare ili se inficiraju i to se reflektuje na boju fecesa.

Kolitis

Kolitis predstavlja zapaljenje debelog creva. Najčešći uzroci ovog zapaljenja su infekcije i inflamatorne bolesti debelog creva.

Analna fisura(analna pukotina)

Mali rez ili poderotina u predelu anusa može biti uzrokovan trvrdom stolicom, koja oštećuje sluzokožu anusa.

Angiodisplazija

Angiodisplazija predstavlja stanje pri kome abnormalnosti na novou krvnih sudova digestivnog trakta mogu biti uzrok pojave krvi u stolici.

Peptični ulkusi

Ulkus predstavlja otvorenu ranu u predelu sluzokože želuca, dvanaestopalačnog creva ili gornjeg kraja tankog creva. Mnogi ulkusi(čirevi) uzrokovani su infekcijom bakterijom po imenu Heliobakterija pilori.

Dugotrajna upotreba anti-inflamatornih lekova kao što su aspirin, ibuprofen i naproksen takođe može biti uzrok nastanka ovih čireva.

Polipi, rak

Polipi predstavljaju benigne izrasline koje mogu da rastu, krvare i postanu kancerske.

Rak debelog creva je jedna od najčešćih formi kancerskih bolesti.

Problemi na nivou jednjaka

Proširene vene jednjaka ili oštećenja jednjaka mogu dovesti do ozbiljnog gubitka krvi, koja se izbacuje iz organizma putem fecesa.

Komentari
Loading...