Generic filters
Exact matches only

Uzroci nadutog stomaka (VIDEO)

Nadutost ne mora biti povezana sa unošenjenjem hrane.

Uglavnom se ponavlja s vremena na vreme. Nema veze sa gojaznošću.

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po stomaku, gasovi u debelom crevu koji rastežu stomak.

Simptomi

Nadutost stomaka (nadimanje), javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti.
– ako je u želucu – onda se javlja do 1 sat posle jela
– ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači – 1-3 sata posle jela
– nakon 3-24 sata – tanko i debelo crevo

Kako se izboriti sa problemom

Potrebno je prvo isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (posedno lisnata testa), gazirani sokovi.

Ne kombinovati proste ugljene hidrate sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima – stvara se dodatna kiselina u želucu.

Najbolje je jesti hranu spremanu u svojoj kuhinji.

Ukoliko se nadutost ponavlja ili ako je praćena jakim bolovima, javite se lekaru.

Mogu se pronaći razne alergije: na belančevinu kazein iz mleka, jaja, kikiriki, jagode i dr, a mogu se pronaći i intolerencije na hranu: na mlečni šećer – laktozu, na primer.

Mogu se pronaći razna zapaljenja sistema za varenje, na bilo kom njegovom delu.

Možete uzimati čajeve protiv nadimanja (nana, morač, kim). Ako je uzrok povišena želudačna kiselina đumbir smanjuje stvaranje želudačne kiseline.

Kako smanjiti nadutost u stomaku

U mnogim slučajevima, simptomi nadutosti stomaka mogu biti umanjeni ili se mogu čak i sprečiti usvajanjem nekoliko jednostavnih promena u načinu života.

Jednostavni primeri za smanjenje nadutosti stomaka:

 • Ne žvaćite žvaku. Žvake mogu dovesti do toga da progutate dodatni vazduh, što može dovesti do nadutosti i nadimanja.
 • Ograničite unos gaziranih pića.
 • Izbegavajte “gasnu” hranu, kao što su povrće u porodici kupusa, pasulj, sočivo.
 • Jedite polako.
 • Izbegavajte da pijete kroz slamčicu.
 • Smršajte ako ste gojazni.
 • Koristite mlečne proizvode bez laktoze (ako ste alergični na laktozu).

Obratite se lekaru ako je nadutost stomaka praćena bilo čim od sledećeg:

 • bolovi u stomaku
 • krv u stolici ili tamna, katran stolica
 • visoke temperature
 • dijareja
 • pogoršanje gorušice
 • povraćanje
 • neobjašnjiv gubitak težine.

Lečenje nadutosti stomaka

Ako je nadutost stomaka neobjašnjiva, ili ako patite od drugih simptoma, kao što je nadimanje u stomaku ili bol u stomaku, važno je da posetite lekara!

Vaš lekar će razgovarati o simptomima sa vama, uključujući kada je počeo problem, i ako postoje očigledni okidači. Lekar vam može tražiti da uradite test krvi, kako bi proverio da se telo ne bori protiv infekcija i da se identifikuje eventualna netoleranciju na hranu.

Lečenje treba da se zasniva, pre svega, na uzroku ovog problema. Kao što smo već rekli, sprovođenje mera samo-lečenja je veoma važno za tretman nadutosti.

Pored toga, lekar vam može dati lekove za neki poseban uslov, kao što je sindrom iritabilnog creva, ako se dijagnostikuje, ili vas poslati na dalja ispitivanja za konačnu dijagnozu.

Postoji veliki broj lekova koji mogu da leče nadutost, iako će to samo privremeno zaustaviti problem. Ovo uključuje tablete aktivnog uglja koje apsorbuju gas kroz probavni sistem, kao i dodatke ishrani, kao što su alfa-galaktozidaza (Beano).

Prirodni lek protiv nadimanja

Prirodni recept koji u poslednje vreme uzima primat u lečenju nadutosti stomaka jeste kim. Recept za napitak kojim možete ublažiti svoj problem nadutosti se sastoji od kima, anisa i komorača.

Nakon što ih u avanu dobro istucate, stavite ih u staklenu posudu, prelijte ih čašom vode, promešajte i držite nekoliko dana blizu izvora toplote. Nakon toga, čuvajte ovaj napitak na mračnom mestu i konzumirajte nakon obilnog obroka.

Takođe, ove semenke možete i preventivno koristiti tako što ćete ih žvakati posle obroka.

Navešćemo nekoliko najboljih čajeva za nadutost stomaka.

Čaj protiv nadimanja

Čaj protiv nadimanja možete pripremiti od lekovitog bilja koje dokazano smanjuje stvaranje gasova u organizmu. Da biste pripremili ovaj čas, potrebno je da nabavite nanu, majčinu dušicu i kim. Skuvajte vodu za čaj i ubacite ove biljke, i sačekajte da malo odstoji, zatim procedite. Po mogućstvu, možete ubaciti i cimet.

Lekovita biljka koja takođe doprinosi boljem varenju jeste kamilica. Čaj od kamilice je najbolje piti posle jela, tako da automatski deluje na sam proces varenja. Takođe, biljke koje imaju odlično dejstvo protiv stvaranja nadimanja u stomaku jesu majčina dušica, komoran, lipa, lavanda i mirođija

Čaj od semenki komorača

Dodati jednu kašičicu semenki komorača na 1 šolju tople vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Procediti. Pijte ovaj čaj dva ili tri puta dnevno.

Čaj od nane protiv nadutosti stomaka

Prelijte jednu čajnu kesicu nane šoljom ključale vode i poklopite, te ostavite da odstoji oko 10 minuta. Piti dve do tri šolje ovog čaja dnevno.

Čaj od đumbira za naduven stomak

Stavite pet do šest tankih kriški đumbira u šolju i sipati vrelu vodu u čašu. Pokrijte čašu i pustite da odstoji oko 10 minuta. Dodajte malo meda i limunovog soka u ovaj čaj i onda ga piti do tri puta dnevno.

Čaj od cimeta prirodni lek za nadutost

Dodati 1 kašičicu cimeta u prahu ili 1 cimet štapić u 1 šolju ključale vode. Ostaviti da odstoji 3-4 minuta, a zatim sačekajte da se ohladi. Dodajte med za poboljšanje ukusa. Pijte ovo 2-3 puta dnevno. To je prirodan način da se oslobodite nadutosti.

Foto pexels
Komentari
Loading...