Uzroci i lečenje fibriomijalgije

Fibromijalgija je poseban oblik reumatizma, koji karakteriše nelagodnost, rasprostranjeni bol i brojne bolne tačke po telu.

Može se manifestovati kao ukočenost zglobova, bol u tkivima oko zgloba, mišićima, ligamentima, potkožnom tkivu, pri čemu nema znakova zapaljenja.

Zbog neobjašnjenog uzroka nastanka i nedovoljno utvrđenih kriterijuma za postavljanje dijagnoze, bolest se u svetu naziva raznim imenima: fibromijalgija, fibromiozitis, vanzglobni reumatizam, mišićni reumatizam, miofascitis, tenzijski reumatizam. 80-90% pacijenata čine žene, u rasponu od 30-60 godina, a može se javiti i u dečjem uzrastu ili biti naslednog karaktera.

Glavni simptomi su bol i povećana osetljivost na bol, ukočenost, subjektivni osećaj oticanja zglobova i prisutni su kod 98% bolesnika. Tegobe mogu trajati nekoliko meseci do nekoliko godina.

Nereumatski simptomi prisutni su kod 90% bolesnika – hronični umor, glavobolja, razdražljivost (anksioznost), poremećaji sna, gubitak raspoloženja, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, iznenadno nepravilno lupanje srca, česta potreba za mokrenjem i bol u području mokraćnog mehura. Žene s fibromijalgijom sklonije su premenstrualnom sindromu.

Lečenje

Za lečenje fibromijalgije ne postoji specifičan lek, ali postoje mnogi lekovi i sredstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Za ublažavanje bola mogu se primeniti oralni NSAIL (u obliku tableta) ili lokalni antireumatski gelovi koji se nanose na bolna mesta. Postoji i alternativno lečenje koje obuhvata terapiju masažom, akupresuru, akupunkturu i kiropraktiku.

Saveti i preventiva

Promene u načinu života mogu bitno uticati na smanjenje simptoma fibromijalgije:

  • Pravilna ishrana
  • Redovno vežbanje..
  • Izbegavati konzumiranje alkohola i cigareta , i smanjiti unos kofeina, naročito pre spavanja.
  • Osigurati dobar san i odmor tokom dana. Stres i slab san pogoršavaju simptome fibromijalgije, pa je poželjno izbegavati stresne situacije.
Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..