Generic filters
Exact matches only

Uzroci hladnih stopala

Ako su vam često hladna stopala, možda se pitate da li je ipak reč o nekom medicinskom problemu.

rr 1

Ako su vam stopala često hladna, možda je uzrok nešto od sledećih stvari:

Cirkulacija

Loša cirkulacija je jedan od najčešćih uzroka hladnih stopala. To znači da u stopala ne dolazi dovoljno krvi, a loša cirkulacija obično nastaje zbog nekih svakodnevnih navika. Ako po ceo dan sedite za radnim stolom – cirkulacija vam je verovatno slaba.

Potrudite se da što više šetate tokom dana kako bi vam se cirkulacija normalizovala. Ako pušite, pokušajte da ostavite pušenje, jer ono loše utiče na cirkulaciju pa veći broj pušača ima hladna stopala.

Lekovi

Postoji dosta vrsta lekova koje mogu izazvati hladna stopala kao nuspojavu. To uključuje beta-blokere, koji se koriste za snižavanje pritiska, i lekovi protiv običnog gripa, koji sadrže pseudoefedrin.

Rejnoova bolest

Rejnoova bolest ili Rejnoov fenomen se često javlja kod žena koje žive u hladnijim klimatskim uslovima. Javlja se kao rezultat suženih arterija, koje ometaju normalnu cirkulaciju.

Najčešće su pogođeni prsti na rukama i nogama, javlja se osećaj hladnoće, utrnulost i koža na tim mestima menja boju. Koža može postati plavičaste i crvene boje kako tempratura počne da skače kada počnete da se zagrevate. Ovo stanje se često javlja zbog stresa i izlaganja hladnijoj klimi.
Za ovaj problem se prepisuju lekovi i savetuje se slojevito oblačenje.

Hipotiroidizam

Hladna stopala su jedan od čestih simptoma hipotiroidizma, što znači da štitna žlezda luči premalo hormona. Hladnoća sa stopala se može proširiti i na druge delove tela, a ostali simptomi su gojenje, iscrpljenost i loše pamćenje. Hipotiroidizam se obično leči lekovima.

Anemija

Anemija može izazvati hladne šake i stopala. Ako imate malo crvenih krvnih zrnaca, vaš organizam ne dobija dovoljno kiseonika koji mu je potreban da bi pravilno funkcionisao.Hladnoću u šakama i stopalima obično prati iscrpljenost, slabost, bledilo, glavobolje i poteškoće sa disanjem.
Anemija je lako izlečiva, i najčešće se leči povećanim unosom gvožđa, vitamina C i B12 i folne kiseline.

Periferna vaskularna bolest

Ovo stanje može izazvati i hladna stopala. Periferna vaskularna bolest znači zadebljanje arterija. Nepravilna cirkulacija u stopalima se javlja zbog suženja u arterijama, a ona se javljaju zbog nakupljanja plaka na zidovima arterija. Taj plak se može sastojati od masnoća, holesterola ili neke druge supstance.
Osim hladnoće u stopalima se javljaju i bolovi, grčevi u mišićima i neprijatan osećaj u nogama i stopalima. Ova bolest se leči lekovima i promenama u životnim navikama.

Hiperhidroza

Hiperhidroza je stručni naziv za prekomerno znojenje, koje se javlja zbog poremećaja u radu simpatičkog nervnog sistema. Arterije se sužavaju i u ekstremitete dolazi manje krvi, što dovodi do hladnih stopala i znoja.
Hiperhidroza se leči lekovima.

Oštećenja nerava zbog dijabetesa

Ljudima koji imaju dijabetes je poznato da imaju velik rizik od periferne neuropatije ako im šećer u krvi previše skoči. Simptomi ovog stanja su hladna stopala, bolovi, peckanje i obamrlost.
Oštećenje nerava može uticati na percepciju pacijenta koliko mu je toplo, tako da je najbolje da uvek nosi čarape i da se pokriva dodatnim pokrivačem. Česti pokreti nogu i prstiju na nogama će sprečiti hladnoću stopala.

Periferna neuropatija

Postoji još nekoliko bolesti koje mogu uzrokovati perifernu neuropatiju, koja izaziva hladna stopala i još neke simptome. Te bolesti uključuju infekcije, trovanja, bolesti jetre, bolesti bubrega, deficit vitamina C i metaboličke poremećaje. Oštećenje nerava može biti i nasledno.

Najčešći simptomi koji se javljaju uz hladna stopala i noge su:

  • Peckanje
  • Osetljivost
  • Grčevi
  • Obamrlost
  • Osećaj golicanja
  • Bleda koža

Lečenje

Kod nekih ljudi se uz hladna stopala javlja snižena temperatura celog tela i obično im je teško da se zagreju. Tretman bilo kog simptoma zavisi od uzroka, tako da ni hladna stopala nisu izuzetak. Kada krv počne opet da cirkuliše normalno, stopala se brzo zagreju.

Postoji nekoliko stvari koje možete sami uraditi kako biste zagrejali stopala, osim ako uzrok ne zahteva i stručnu pomoć. Ako stalno imate hladna stopala, pokušajte neki od sledećih metoda.

Masaža toplim uljem

Zagrejte malo maslinovog, kokosovog ili susamovog ulja i masirajte tim uljem stopala. Nežno ih trljajte i masirajte oko 10 minuta. Radite ovo dvaput dnevno i nakon svake masaže obujte pamučne čarape.

Hidroterapija

Hidroterapija je najpopularniji tretman za hladna stopala. Potopite stopala prvo u hladnu vodu i držite ih oko dva minuta, a onda ih potopite u toplu vodu i držite jedan minut. Nastavite da premeštate stopala iz hladne u toplu vodu i radite to oko 15 minuta. Ponovite postupak dvaput dnevno i svaki put dobro osušite stopala pre nego što obujete čarape.

Vežbe za stopala

Ojačajte krvne sudove i poboljšajte cirkulaciju uz pomoć vežbi za stopala:
Stanite uspravno i podignite se na nožne prste, a zatim se oslonite na petu. Ponavljajte vežbu nekoliko minuta.
Sedite na stolicu. Okrenite stopala prvo na levo, a zatim na desno. Ponovite vežbu 20 puta.

Pokušajte da hodate samo na prstima, a zatim samo na petama. Pokušajte da radite ovu vežbu 15 minuta.
Pokušajte da istegnete stopala tako što ćete prstima uhvatiti neki predmet (parče tkanine, olovku). Ponovite vežbu nekoliko puta.

Đumbir

Poboljšajte cirkulaciju i zagrejte organizam uz pomoć đubira. Ubacite kašiku naseckanog đumbira u vruću vodu i ostavite da ključa na ringli oko 10 minuta. Procedite, dodajte med i pijte čaj od đumbira dva ili dri puta dnevno.
Vodu u kojoj ste prokuvali đumbir možete koristiti i kao kupku za stopala. Potopite stopala u ovaj čaj oko 15 minuta i ponavljajte postupak dvaput dnevno.

Zeleni čaj

Poboljšajte funkcionisanje svojih krvnih sudova tako što ćete svakog dana piti dve ili tri šolje zelenog čaja. Možete napraviti i kupku za stopala tako što ćete u vrelu vodu potopiti 3-4 kesice zelenog čaja. Potopite stopala 10 minuta u ovaj čaj i ponavljajte postupak svakog dana.

Biber

Ovo će vam zvučati neobično, ali zaista funkcioniše. Zagrejte stopala tako što ćete sipati malog crnog bibera u čarape pre nego što ih obujete. Možete koristiti i kajensku papriku.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...