Uzroci gubitka kose kod muškaraca

Gubitak kose je uobičajena pojava i dogodi se svakom čoveku tokom života. Mnogi su uzroci opadanja kose, a najčešći su genetska predispozicija i naravno sam proces starenja. Poznato je da je moguć gubitak kose u vreme velikog stresa, velikih promena u ishrani te disbalansu hormona.
kosa

Gubitak do 150 dlaka dnevno normalna je pojava.

Posledice gubitka kose kod muškaraca se mogu uočiti u periodu od 35 godina – ili se kosa proređuje ili opada te se na temenu pojavljuje okrugla površina bez kose. Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod 70 posto muškaraca.

Razlog opadanja kose još nije u potpunosti jasan, ali lekari se slažu da postoji više faktora, kao što su:

  • stres
  • anemija
  • genetika
  • hormonski poremećaji
  • gljivice

Koji tretmani postoje kao pomoć?

Postoji na stotine preparata za koje proizvođači tvrde da će pospešiti rast kose ili sprečiti njeno opadanje. Za mnoge vitamine, šampone, regeneratore i druge produkte tvrde da na neki način pomažu muškarcima u ovoj situaciji. Ovi produkti svakako ne mogu odmoći, ali nisi znanstveno potvrđeni.

Vitamini koji pomažu

Dnevna doza vitamina B, cinka, gvožđa i kalcijuma su razuman izbor. Novija istraživanja spominju vitamin D kao dobru opciju. Ne preterujte s unosom vitamina A jer navodno može uticati na gubitak kose.

Kako sprečiti opadanje kose?

Pravilna briga o kosi je dobar početak. Održavajte kosu čistom koristeći nežne šampone. Zdrava ishrana je takođe bitan faktor. Dakle, ponavljamo: unosite u organizam dovoljne količine gvožđa kalcijuma i vitamina. Smatra se da i neke biljke deluju blagotvorno kod opadanja kose, tj. da će zaustaviti njeno opadanje ili ipak preokrenuti taj proces, a to su semenke buče i zeleni čaj.

Sve je u našem organizmu međusobno povezano, zbog toga zdravlje kose zavisi od zdravlja celog organizma. Ako imate problema sa opadanjem kose, alternativna medicina preporučuje da poboljšate ishranu, rešite se loših navika, smanjite stres i počnete se baviti sportom. Kvalitet ishrane je jako bitan, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svežih sokova.

Komentari
Loading...