Uzroci česte pojave gljivica na koži i noktima

Ukoliko je koža tretirana različitim sredstvima, i ukoliko je narušena njena fiziološka mikroflora, rizik od nastanka gljivičnih infekcija je mnogo veći.

Učestalo pranje i dezinfekcija ruku predstavljaju neizbežan napor za kožu. Postoje različiti preparati za dezinfekciju i pranje ruku, ali je činjenica da upotreba deterdženata dovodi do poremećaja barijere kože, suvoće i iritema.

Zanimljivo je znati, da preparati na bazi alkohola pokazuju minimalnu iritaciju kože.

Uslov za pravilnu dezinfekciju ruku je zdrava, glatka, neoštećena koža, pa je zbog toga za održavanje zdravlja ruku važna njihova redovna nega.

Pored pojačane higijene ruku, nošenje zaštitnih rukavica dodatno pogoršava stanje kože i noktiju šaka.

Rukavice uslovljavaju vlažnu, toplu i tamnu sredinu, koja pogoduje razvoju gljivica, pa je neophodna dodatna mera opreza o stanju nokatnih površina i kože na rukama, ali i na nogama.

Simptomi gljivične infekcije kože i noktiju

Ukoliko se pojavi svrab, pečenje, crvenilo, perutanje na koži, plikovi, bol, promena boje nokatne površine, verovatno se radi o gljivičnoj infekciji.

Učestalost gljivičnih infekcija je ogromna i incidenca se iz godine u godinu stalno povećava. 50% populacije je pogođeno gljivičnim infekcijama, a svaka četvrta gljivična infekcija zahvata nokte i stopala.

Dužina lečenja zavisi od vrste uzročnika, lokacije, stadijuma infekcije, faktora rizika, načina lečenja i može trajati i godinu dana. Lako se prenosi sa osobe na osobu direktnim ili indirektnim putem (preko zaraženih predmeta), pa je zbog svega ovoga prevencija i početak tretmana u ranoj fazi od ključnog značaja.

Gljivice na nogama – Atletsko stopalo

Tinea pedis ili atletsko stopalo je vrsta dermatomikoze koja se javlja na stopalu, najčešće između prstiju. Obično je prisutna kod osoba koje često i dugo nose zatvorenu obuću kao što su npr.sportisti i češće se javlja leti.

Glavni simptomi su pojava suve kože, ljuštenja, pucanja, crvenila ili pojave plikova i ranica uglavnom između prstiju ruku i nogu. Prisutan je neprijatan i specifičan miris kože.

Prevencija se odnosi na smanjivanje faktora rizika kao i na sprovođenje higijenskih mera.

Preporuke:

  • Održavanje kože suvom i čistom pogotovo između prstiju
  • Nošenje čistih i pamučnih čarapa, obuće koja “diše”, odgovarajuće veličine
  • Na javnim mestima (bazeni, sportski klubovi, hotelske sobe, saune) koristiti svoju obuću
  • Terapija je lokalna, sistemska ili kombinovana uz primenu nefarmakoloških mera zaštite

Za pojavu gljivičnih infekcija stopala i noktiju, kao i terapiju, od ključnog značaja je prevencija i početak tretmana u ranoj fazi pojave bolesti, već nakon prvih simptoma.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...