Uzroci bolova u kukovima

Zglob kuka je načinjen tako da može izdržati ponavljanje pokreta i telesnu težinu. Ovo je najveći zglob u ljudskom telu.

kuk2

Kada god koristite kuk (trčanje, hodanje) hrskavica će što je više moguće smanjiti trenje i sprečiti nastajanje oštećenja.

Bez obzira na njegovu čvrstoću, kuk nije neuništiv. Starenjem i kretanjem se hrskavica troši, a može doći i do oštećenja. Mišići i vezivno tkivo kuka mogu postati oštećeni, a sam kuk može napuknuti tokom pada ili drugih vrsta povreda.

Ako osećate bol na području jednog ili oba kuka, svakako se treba upoznati sa najčešćim uzrocima tog bola.

Artritis

Artritične stanja, kao što je osteoartritis i reumatoidni artritis, su najčešći uzročnici bolova u kukovima, naročito među starijim osobama. Artritis će uzrokovati nastanak upale na području zglobova i oštećenje hrskavice koja smanjuje trenje. Bol sa vremenom postaje sve intenzivniji. Osobe, koje pate od artritisa, imaju poteškoća sa kretanjem i neke pokrete ni ne mogu raditi zbog oštećenja kukova.

Puknuća

Frakture ili puknuća su takođe problem koji je najčešći među starijim osobama. Starenjem kosti postaju slabije i krhke, a shodno tome su sklonije frakturama.

Burzitis

Burzitis je upalno stanje koje zahvaća male jastučiće (berze) koje štite mišiće i sprečavaju oštećenja zbog kretanja i ponavljanih pokreta.

Uganuća mišića ili tetiva

Ponavljani pokreti mogu stvoriti preveliki pritisak na mišiće, tetive i ligamente koji podržavaju kukove. Kada se mišići, ligamenti ili tetive upale zbog prekomernog naprezanja, dolazi do bola i otežanog kretanja kukova.

Rak

Rak kostiju se može proširiti i na kukove i na ostale delove koštanog sistema. Ako je u pitanju rak kostiju, primetićete kako se bol širi i nije prisutna na samo jednom delu.

Avaskularnom nekroza

Do ovog stanja dolazi kada je dotok krvi na područje kuka smanjen, a koštano tkivo počinje odumirati. Iako može zahvatiti bilo koji deo koštanog sistema, najčešće se javlja na području kuka. Najčešći uzroci su prekomerno korišćenje steroida, fraktura i dislokacija kuka.

Simptomi bolova kuka

U zavisnosti od stanja koje uzrokuje bol kuka, možete osećati bolove na području:

bedara
unutrašnjosti kuka
prepona
spoljnog dela kuka
stražnjice

Ponekad se bolovi ostalih delova tela, kao što su bolovi na donjem delu leđa, šire na područje kuka.

Ako je u pitanju bol kuka, primetićete kako se pogoršava nakon intenzivnije aktivnosti, naročito ako je uzrokovana artritisom.

 

 

Komentari
Loading...