Uz ovu namirnicu do zdravog srca

Ova namirnica je pre svega poznat po dve stvari – čini da kuhinja miriše kao restoran s pet zvezdica i da naš dah miriše potpuno suprotno od kuhinje.

Iako su aromatične osobine belog luka prilično poznate, zdravstvene blagodeti koje donosi organizmu su brojne, a preporučuju ga i kardiolozi.

Prema Stevenu Gundryju, kardiologu i instruktoru u Functional Nutrition Coaching, beli luk je jedna od najcenjenijih zdravih namirnica kada je reč o sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Interesantno je to što su neke od blagodati ukorenjene u “probavnim” prednostima ovog povrća.

Beli luk je bogat probiotičkim vlaknima koja su neophodna za procvat dobrih bakterija u crevima.

Prema istaživanju objavljenom u Journal of Cardiovascular Disease Research, dokazano je da probiotici upravljaju holesterolom u krvi, smanjujući njegovu proizvodnju, razgrađujući žučne kiseline u jetri, pa čak i koristeći višak holesterola kao izvor ishrane.

Druga istraživanja sugerišu da ne samo da je beli luk sjajan probiotik, već ima i antibakterijska svojstva, a jedući beli luk smanjujete i naslage u arterijama.

Teorija bolesti srca navodi da bi izloženost određenim zaraznim agensima, poput virusa, bakterija i parazita, mogla dovesti do nakupljanja plaka u krvnim sudovima i na kraju bolesti koronarnih arterija.

Međutim, budući da beli luk sadrži protivupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, konzumiranjem ove namirnice možete smanjiti rizik od razvoja infekcije, a time i rizik od razvoja srčanih problema.

Istraživanja potkrepljuju teze o povezanosti konzumiranja belog luka i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, a kardiolozi tvrde da snimci pacijenata koji su konzumirali ovu namirnicu, a za koje bi pretpostavili da će imati nakupine plaka, pokazuju da uopšte nemaju naslaga u krvnim sudovima!

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...