Generic filters
Exact matches only

Uz ovu ishranu imaćete ravan stomak

Svakom čoveku je potrebno da koristi određene vrste namirnica u različito doba dana,jer je samim tim njihova iskoristljivost za stvaranje energije tada i najveća, sa druge strane stvaranje otpadnih materija tada je najmanje.

ii

Upravo na principu ishrane prema zakonitostima prirodnih ritmova stvaranja enzima u organizmu temelji se hronova ishrana.

Ovo bi trebalo da bude trajni režim ishrane , jer nije u pitanju klasična dijeta , pa nema ni takozvanog povratnog – jojo efekta – kada se kilogrami vrlo brzo vraćaju nazad. Iskustva u hrono nutriciji baziraju se na uzimanju dobrih kombinacija namirnica, kao i na eliminaciji onih koje nam mogu trajno oštetiti zdravlje.

Najbolji individualni pristup hronovoj nutriciji je uzimanje tj. zabrana uzimanja određenih namirnica koje su se na intolerantnom testu pokazale kao dobre ili loše za svakog čoveka ponaosob .

Verujemo da početnicima možda sve deluje i pomalo konfuzno na početku, ali upravo su ovo osnovni postulati, kojih se trebate pridržavati. Ne sekirajte se hrono ishrana za početnike nije nikakav komplikovan i zamršen koncept, baš suprotno – jednostavna je i svako ko je strpljiv i odlučan u nameri da se zdravo hrani i pri tom smrša i dobije dugo željeni ravan stomak, na pravom je putu.

Evo i najosnovnijih pravila koje nam predlaže hrono ishrana:

Sve šećere, beli i žuti, fruktozu pa i domaći med treba izbegavati najmanje dva meseca, ukoliko postoji višak ili manjak težine , a naročito kad je prisutan dijabetes, rak ili težak oblik artitisa. Upotrebu belog brašna takođe treba svesti na minimum, ne treba piti slatka gazirana pića, takođe treba i izbegavati voće sa visokim sadržajem šećera kao što su: lubenice, smokve, urme, breskve, nektarine, banane i grožđe.

Rezultati sa ovim načinom ishrane

Prvi rezultati su vidljivi vrlo brzo. Da bi se neko priklonio hrono nutriciji ne treba da se obavi ni jedan medicinski test. Ali ako postoji bilo koji metabolički sindrom, karcinom ili neko drugo ili teže oboljenje neohodno je da se obave sva osnovna laboratorijska ispitivanja da bi se znalo da li se hrono ishrana sme praktikovati ili ne.

Kada se obave testovi intolerancije, kao i segmentne analize sastava tela tada se sastavlja jelovnik hrono ishrane koji je potpuno individualan. Na osnovnu praćenja rezultata iz meseca u mesec menja se spisak namirnica koje se koriste do momenta kada je organizam u potpunom balansu – ravnoteži.

Kada se ne rade ovi testovi, jelovnik je opšteg karaktera sa neophodnom redukcijom unosa šećera i skroba najmanje dva meseca.

Razmaci između obroka

Optimalno bi bilo da jedete između svakih četiri do pet sati, ne bi trebalo da preskačete obroke. Idealno bi bilo da u toku dana imate tri glavna obroka – kako nam i predlaže hrono ishrana za početnike, jer se fiziološki dešava u telu da se inzulin tri puta dnevno luči. Ne bi trebalo mnogo da vam varira vreme satnica obroka, npr. da danas doručkujete u 8h, a sutra u 10h nego bi trebali jesti uvek u isto- predviđeno vreme. Uvek se trudite da izbegavate sve vrste grickalica između obroka, jer upravo one goje najviše i što je najgore narušavaju naše zdravlje.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...