Uz ove savete regulišite hormone

Tema uravnoteženog hormonskog zdravlja sa starenjem postaje aktuelnija.

gg

Dolaze na red skupi lekovi i beskrajne konsultacije s endokrinologom. Pokušajte prirodnim putem da sprečite potrebu za lekovima koji regulišu hormonske promene.

Ovo su prirodni recepti koji uređuju lučenje hormona, ali nisu zamena za lekove kada su oni neophodni:

Topla voda s limunom

Topla voda s limunom doprinosi smanjivanju težine, uklanja toksine iz organizma, poboljšava imunitet, stanje kože i probavu. Razlog za to je što limun utiče na hormon sitosti – leptin. Ukoliko leptin nije u ravnoteži, telo počinje da stvara masne naslage. Limun pomaže da se izbegne dehidracija i poboljša varenje.

Recept:

Iscedite sok od pola limuna u čašu tople vode i ispijte odjednom. Jutro će vam bolje početi uz ovaj napitak.

Čaj od listova maline

Listovi maline se od davnina koriste za jačanje mišića maternice. Naučna istraživanja su potvrdila da ova biljka blagotvorno utiče na rad hormona. Žene koje piju ovaj čaj tokom trudnoće nemaju teškoća prilikom porođaja. Naučna istraživanja su potvrdila da maline blagotvorno utiču na rad hormona.

Recept:

Prelijte jednu kašiku listova maline (mogu se koristiti i osušeni) sa 200 ml ključale vode i ostavite da stoji 10 minuta. Ovaj čaj nemojte piti pre spavanja, već tokom dana.

Zlatno mleko

Zlatno mleko poboljšava imunitet i dovodi u ravnotežu nivo hormona u organizmu. Ovaj napitak zagreva, osvežava i umiruje. Sastojci čine korisnu kombinaciju za regulisanje hormona i uopšteno blagotvorno utiče na organizam. Ajurveda smatra kurkumu aktivnim začinom, koji poboljšava cirkulaciju i metabolizam estrogena.

Recept:
Sastojci:

  • 1 šoljica mleka
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 1/4 do pola kašičice paste od kurkume
  • med po želji

Priprema:

Pomešajte sve sastojke, osim meda, u šerpi za kuvanje. Uključite ringlu na srednju jačinu. Dok grejete mleko, obavezno neprestano mešajte i ne dopustite da prokuva. Dodajte med po želji.

U regulisanju hormona pomažu još:

Laneno ulje

Ovo biljno ulje se ekstraktuje korištenjem hladnog pritiska, jer je tip prehrambenog proizvoda koji se mora zaštititi od svetlosti i toplote. Ovo ulje se prodaje i kao hrana i kao suplement, a ima visok nivo omega-3 masnih kiselina.

Laneno ulje se preporučuje ako se borite sa nadutošću, kao i sa regulisanjem hormona i povećanjem plodnosti, a dobar efekat ulja postoji zbog visokog procenta liganada.

Macina trava

Pored toga što pruža velike količine energije i stimulansa, maca potpomaže zdravlje čitavog endokrinog sistema i kod žena i kod muškaraca. Maca aktivira balansirano funkcionisanje svih hormona, zahvaljujući stimulansu koji vrši na hipotalamus i hipofizu. Na ovaj način ispravlja menstrualne poremećaje, kao i probleme sa libidom i plodnošću, a pomaže i pri poboljšanju zdravlja kože i kose.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...