Generic filters
Exact matches only

Uz ove savete do jačeg imuniteta

Postoje namirnice koje ciljano možete uvesti u ishranu koje pomažu jačanju imuniteta u borbi protiv virusa.

Loša ishrana i preterano konzumiranje alkohola slabe imuni sistem, ali postoje načini za njegovo poboljšanje.

Vrlo bitno za jačanje imuniteta je pozitivno razmišljanje. Ponekad se možete osećati bolesno ili čak i razboleti se samo zbog toga što mislite da biste se mogli razboleti. Nervni sistem ima direktnu povezanost s imunim ćelijama, a neuroni u mozgu mogu poslati pozitivnu ili negativnu poruku tim ćelijama zavisno od stanja vašeg uma i načina na koji razmišljate. To znači da, ako ste potišteni, veće su šanse za infekciju.

Jedite meso

Dovoljan unos proteina, kao i voća i povrća najjednostavniji je način za jačanje imuniteta. Osobe koje ne jedu meso, poput vegetarijanaca ili oni koji su na dijeti koja ga isključuje imaju slabiji imunitet.

Prosečnoj odrasloj osobi treba 40 do 60 grama proteina dnevno. Osim mesa, unos proteina možete povećati jajima, sirom, mlekom i orašastim plodovima. Međutim, meso je dodatno bogato selenom i cinkom, dva minerala neophodna za imunološki sistem.

Neka vašim nogama i nosu uvek bude toplo

Vaša baka je imala pravo, umotajte se u toplo i na taj način ćete se zaštititi od gripa, međutim, naučnici veruju kako je posebno važno ne prehladiti nos. Naši nosevi su prva linija obrane imunološkog sistema. Smrzavanje nosa usporava funkciju dlačica koje pročišćavaju i sprečavaju ulazak bakterija i virusa u organizam.

Spavajte umereno kako biste ojačali imunitet

Dok većina ljudi misli da će se osećati bolje nakon dobro prospavane noći, umerenost u spavanju jača organizam. Istraživanja su pokazala kako nakon nekoliko noći u kojima ste manje spavali nego inače imunitet raste. Ali ako ste pod stresom, nedostatak sna učiniće vas ranjivima i sklonima gripu i prehladi.

Nemojte se oslanjati isključivo na vitaminske tablete

Gutanje velike količine vitaminskih tableta verovatno neće smanjiti šanse infekcije. Mnogo je važnije zdravo se hraniti i u ishranu uvesti namirnice bogate vitaminima. Nekad se verovalo kako su vitamini glavni sastojak koji pomaže zdravlju, međutim danas je jasno da, osim vitamina i minerala u namirnicama, postoje drugi sastojci jednako važni za organizam.

Ne držite dijetu

Dok gojaznost povećava rizik infekcija, yo-yo dijete oštećuju vaš imunološki sistem. Umesto da neprestano pokušavate s novim dijetama, odlučite se na zdravu ishranu i zdrav stil života. Jedite umereno i vežbajte.

Beli luk je neizostavan

Iako ga ignorišemo jer je jakog i opojnog mirisa, lek je gotovo za sve. Može smanjiti holesterol i krvni pritisak. U nekim slučajevima sadrži čak i hemikalije koje mogu uništiti ćelije raka.

Može li nošenje hirurške maske spriječiti obolevanje od virusa

Hirurška maska koristi se u mnogim zemljama za prevenciju obolevanja od virusnih zaraza, a posebno u mnogoljudnim zemljama za vreme virusnih infekcija.

Međutim, infektolozi su skeptični prema maskama i kažu da one jedino sprečavaju da osobe rukom prenesu virus u usta budući da prosečna osoba u javnosti dotakne svoje lice pa tako i usta 27 puta u minuti.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...