Uz ove savete dovedite holesterol do savršenstva

Holesterol igra vitalnu ulogu u vašoj sposobnosti da izgradite zdrave ćelije, a vaše telo jednostavno ne bi moglo da funkcioniše bez njega.

On je vrsta lipida – supstance slične masti i vaša ga jetra neprekidno proizvodi. Od vitalnog je značaja za formiranje ćelijskih membrana, određenih hormona i vitamina D.

Holesterol se ne rastvara u vodi, pa samim tim ne može da putuje kroz krv. Da bi omogućila prenos holesterola, vaša jetra proizvodi lipoproteine. U pitanju su čestice napravljene od masti i proteina koje kroz vaš krvotok transportuju holesterol i trigliceride (drugu vrstu lipida). Dva glavna oblika lipoproteina su lipoprotein male gustine (LDL) i lipoprotein velike gustine (HDL).

Ako vaša krv sadrži previše holesterola i/ili previše LDL holesterola (holesterola koji prenosi lipoprotein male gustine), vama će biti dijagnostifikovan visok holesterol. Ako se visok holesterol ne leči, može dovesti do mnogih zdravstvenih problema.

Visok holesterol obično ne uzrokuje simptome. Zbog toga je važno redovno kontrolisati nivo holesterola.

LDL holesterol ili „loš holesterol“

Lipoprotein male gustine (LDL) često se naziva „loš holesterol“. Ako je nivo LDL holesterola previsok, može se nakupiti na zidovima vaših arterija.

Ovakvo nakupljanje je poznato i kao plak. Ova nakupina može suziti arterije, ograničiti protok krvi i povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Ako krvni ugrušak blokira arteriju u vašem srcu ili mozgu, to može izazvati srčani udar ili moždani udar.

HDL holesterol ili „dobar holesterol“

Lipoprotein visoke gustine (HDL) se naziva i „dobar holesterol“. Pomaže u vraćanju LDL holesterola u jetru kako bi se uklonio iz tela. Ovaj proces pomaže u sprečavanju nagomilavanja holesterola u arterijama.

Кada imate zdrav nivo HDL holesterola, praktično smanjujete rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti srca i moždanog udara.

Simptomi visokog holesterola

U većini slučajeva, povišeni holesterol je „tihi“ problem, slično kao i visok krvni pritisak. Obično ne uzrokuje nikakve simptome. Mnogi ljudi ni ne shvataju da imaju visok holesterol dok ne razviju ozbiljne komplikacije, kao što su srčani ili moždani udar.

Zbog toga je važan povremeni pregled holesterola i vaša inicijativa da od lekara zatražite povremenu kontrolu krvne slike uključujući holesterol i trigliceride – naročito ako imate istoriju ovog poremećaja porodici.

Uzroci visokog holesterola

Ukoliko jedete previše hrane koja sadrži puno holesterola, zasićenih masti i trans masti, možete povećati rizik pojave visokog holesterola. I loš životni stil takođe može doprineti visokom holesterolu (neaktivnost, pušenje…)

Vaša genetika takođe može uticati na veće šanse za razvoj visokog holesterola. Geni se prenose sa roditelja na decu. Određeni geni upućuju vaše telo na način obrade holesterola i masti. Ako vaši roditelji imaju visok holesterol, postoji poprilična verovatnoća da ćete se i vi supčiti sa ovim zdravstvenim problemom.

U retkim slučajevima, visok holesterol je uzrokovan porodičnom hiperholesterolemijom. Ovaj genetski poremećaj sprečava vaše telo da uklanja LDL.

Ostala zdravstvena stanja, poput dijabetesa i hipotiroidizma, takođe mogu povećati rizik od razvoja visokog holesterola i srodnih komplikacija.

Snižavanje holesterola ishranom

Da bi vam pomogao da postignete i održavate zdrav nivo holesterola, lekar vam može preporučiti promene u ishrani.

Preporuke koje ćete verovatno dobiti su da:

 • ograničite unos hrane koja sadrži puno holesterola, zasićenih masti i trans masti;
 • izaberete nemasne izvore proteina, kao što su piletina, riba i mahunarke;
 • jedete širok spektar hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća i integralnih žitarica;
 • konzumirate hranu kuvanu u vodi i na pari, pečenu na roštilju i dinstanu hranu umesto pržene;
 • izbegavate brzu i nezdravu hranu…

Hrana bogata holesterolom, zasićenim mastima ili trans mastima uključuje:

 • crveno meso, iznutrice, žumance i mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti;
 • prerađena hrana napravljena od putera, palminog ulja ili kokosovog ulja;
 • pržena hrana, poput čipsa, smokija i sličnih grickalica;
 • određeni pekarski proizvodi, poput nekih kolačića i kifli…

Konzumiranje ribe i druge hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline takođe može pomoći u smanjenju nivoa LDL. Na primer, losos, skuša i haringa bogati su izvori omega-3. Orasi, bademi, mleveno seme lana i avokado takođe sadrže omega-3.

Кako prirodno smanjiti holesterol

U nekim slučajevima ćete možda uspeti da smanjite nivo holesterola bez uzimanja lekova. Na primer, možda je dovoljno jesti zdraviju hranu, redovno vežbati i izbegavati pušenje.

Recimo, biljna ishrana NE SADRŽI holesterol i uvođenje i supstitucija mesne hrane biljnom, u ogromnom broju slučajeva dovodi do sniženja holesterola u roku od 30 dana.

Pojedinci imaju dobra iskustva sa određenim biljnim i nutritivnim suplementima koji se tradicionalno i koriste za „smanjenje masnoće“. Na primer, takve tvrdnje se odnose na:

 • Beli luk;
 • Glog;
 • Astragalus;
 • Ovsene mekinje;
 • Lanene semenke (mlevene)…

Međutim, nivo dokaza koji potkrepljuju ove tvrdnje varira. Potrebno je više istraživanja kako bi se saznalo mogu li spomenuti biljni dodaci pomoći u lečenju ovog stanja.

Ako se odlučite da probate neki od alternativnih metoda, uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih biljnih ili hranljivih dodataka. U nekim slučajevima mogu da stupe u nepovoljnu interakciju sa drugim lekovima koje uzimate.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...