Uz ove melodije ćete pobediti nesanicu, tvrde naučnici!

Ove melodije su pomogle svim učesnicima u istraživanju da brže utonu u san.

 

Dokazano je već da muzika utiče na naše emocije, pa nas tako može i raplakati, ali i nasmejati. Novo istraživanje je dokazalo da nas odeređene kompozicije mogu i uspavati. Istraživanje sprovedeno u Hong Kongu je pokazalo da muzika uspešno rešava problem sa nesanicom. U studiji je učestvovalo preko 100 ispiranika koji su u toku 3 godine, svako veče pre spavanja slušali muziku u trajanju od oko 45 minuta. Pesme koje su slušali su imale između 60 i 80 “bitova” ili udara u minutu.

 

U istom ritmu lupa i naše srce dok tonemo u san. Slušanjem muzike opuštamo telo, sinhronizujući otkucaje srca sa melodijom, pa tako ovaj ritual postaje neki vid meditacije.

pexels photo 923310
Foto: Pexels

 

Bitno je voditi računa o ritmu muzike, jer previše brze peme mogu da izazovu kontra efekat. Kada je ustanovljeno da je muzika toliko delotvorna, lekari su se konsultovali sa muzičarima koji su komponovali tonove namenjena upravo ovoj svrsi. Osim što je odlična za nesanicu, muzika se uspešno bori i sa problemom anksioznosti. Jedno istraživanje je navelo da je kod ispitanika ovo nelagodno stanje smanjeno za 65 procenata.

Ove melodije dokazano najbrže uspavljuju:

“Clair de Lune” Klaud Debusi

“The Boxer” Simon

“Canzonetta Sul-aria” Mocart

Foto Pexels
Autor/Izvor Pink.rs
Komentari
Loading...