Generic filters
Exact matches only

Uvrstite suncokretove semenke u ishranu (+RECEPT za zdrav obrok)

U suncokretovim semenkama ima pregršt hranjivih materija koje su neophodne za naš organizam. Pored toga odlična su zamena za nezdrave grickalice poput čipsa.

Semenke suncokreta bogate su vitaminom E i B (naročito tiaminom), bakrom, fosforom i selenom, koji su neophodni za naš organizam.

Pored toga, u njihovom sastavu nalaze se i masne kiseline, vlakna i amino kiseline.

Suncokretove semenke sadrže i zdrave kiseline, pomažu transport vitamina kao što su A, D, E, i K, a ujedno usporavaju apsorbciju hrane tokom obroka.

Osim ovih benefita, ove semenke mogu uticati na poboljšanje zdravlja i sprečavanju nastanka mnogih opakih bolesti kao što su kancer, dijabetes, moždani udar.

Neka istraživanja pokazuju da njihove dobrobiti mogu dovesti do smanjenja mogućnosti pojave Parkinsonove bolesti i Alchajmera.

Prevencija raka

Istraživanja pokazuju da vitamini, minerali i antioksidansi koje sadrže suncokretove semenke znatno smanjuju oksidativni stres organizma, koji ukoliko se ne kontroliše, može izazvati pojavu kancera.

Antioksidansi koji se nalaze u semenkama smanjuju  i kontrolišu rast malignih ćelija u telu, a vitamin E koji ove smenke sadrže odličan je za prevenciju raka prostate i pluća.

Preporučeni dnevni unos suncokretovih semenki je 15 grama. Semenke su veoma bogate kalorijama, u tih 15 grama nalazi se oko 190 kcal, 16 grama masti, četiri grama vlakana i šest grama proteina.

Podstiču rad štitne žlezde

Semenke suncokreta su najbolji prirodni izvor selena. Kako nedostatak ovog minerala direktno utiče na pojavu hipo i hipertireoze, njihovo konzumiranje može imati povoljan učinak na rad vaše štitne žlezde.

Štitna žlezda je u organizmu odgovorna za regulisanje telesne temperature, srčanog ritma i ubrzanosti metabolizma, stoga se poremećaj u njenom radu može manifestovati na više načina.

Pomažu u borbi protiv oseteoporoze

Pored selena, semenke suncokreta sadrže i veliku količinu magnezijuma u sebi, čiji nedostatak može biti urzok različitih poremećaja u organizumu. 

Kako je magnezijum u našem organizmu odgovoran za regulisanje nivoa kalcijuma koji čini naše kosti jakima, njegov nedostatak može dovesti do pojave osteoporoze.

Pored toga, magnezijum je u oganizmu odgovoran za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, migrene, a neka istraživanja pokazuju da povoljno utiče i na smanjenje pojave anskioznosti i depresije.

pexels peter de vink 849403
Pexels

 

Ove semenke možete u ishranu vrstiti žive, ili prepečene, bez ulja, samostalno ili kao dodatak žitaricama.

Za pripremu  koji sadrži suncokretove semenke biće vam potrebne dve supene kašike semenki suncokreta, tri supene kašike ovsenih pahuljica, jedna kašika lanenih semenki, kašika suvog grožđa, čaša jogurta i kašika meda po želji.

Sve sastojke pomešajte, potom prelijte jogurtom i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.

Pored toga što je veoma bogat prekopotrebnim vitaminima i mineralima, ovakav doručak će vas zasititi baš  zbog visokog kalorijskog unosa.

 

Foto Pexels
Komentari
Loading...