Generic filters
Exact matches only

Uticaj surutke od kozjeg mleka na zdravlje

Danas se za surutku kaže da je od najzdravijih prirodnih lekova na svetu.

 

U njoj žive prirodne bakterijske kulture koje se mogu nači u običnom jogurtu i predstavlja pravi lek za creva. Kozja surutka poseduje nutritivne vrednosti i za nju važi pravilo da je toliko zdrava da može da se pije tokom celog života jer u svom izvornom obliku tečnosti sadrži manje od jedan odsto belančevina i preko 93 odsto vode. Proteini iz surutke porede se sa proteinima iz majčinog mleka.

Glavni sastojci koji čine surutku su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini B2, B6, B12, C, K, enzimi i aminokiseline.

Evo za šta je sve dobra kozja surutka kao lek:

 • Sadrži alfa-lactalbumin koji obiluje triptofanom, a koji je dobar za regulisanje sna i poboljšavanje raspoloženja
 • Konzumacija surutke preporučuje se kod problema sa gljivicom kandidom
 • Kozja surutka kao lek preporučuje se kod hroničnog stresa i umora
 • Dobra je za one koji imaju želudačne tegobe
 • Kozja surutka kao lek koristi se i kod pada imuniteta
 • Glutation koji se nalazi u kozjoj surutki moćan je antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.
 • Korisna je kod hroničnog hepatitisa
 • Kozja surutka smatra se narodnim lekom za probavu. Naime, mlečna kiselina koju ona ima smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima i niski PH podstiče njihov rad. Redovno je konzumirajte ukoliko imate tegobe sa zatvorom, nadutošću, grčevima ili ako imate hroničnu upalu creva.
 • Dobra je za regulisanje debljine
 • Preporučuje se trudnicama jer nadoknađuje proteine
 • Sprečava osteoporozu i zato je odlična kod starenja
 • Kozja surutka je korisna ako je koristite kod nesanice ili depresije jer sadrži seratonin – hormon sreće
 • Štiti telo od upala i toksina. Ona je puna cisteina koji proizvode antioksidanse koji štiti telo od upala i toksina
 • Skida nataložene naslage na zubima
 • Kozja surutka kao lek preporučuje se i onima koji imaju visok pritisak
 • Kozja surutka za jetru

Kozja surutka za mršavljenje

Kozja surutka je dobra za mnoge tegobe, ali znajte i da se preporučuje onima koji se bave sportom jer obiluje ektrolitima, hidrira telo i daje energiju. Ona doprinosi zdravlju nerava, smanjuje glukozu u krvi i krvni prtisak. Ona je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su neizbežni za svakog ko se bavi sportom. Znajte da konzumiranje kozje surutke za mršavljenje donosi brži oporavak i rasta mišića nakon vežbanja i podstiče mržavljenje.

Kozja surutka upotreba

Kozju surutku možete napraviti i sami i to od sirovog domaćeg mleka, a možete je kupiti na pijaci, nabaviti u prodavnici zdrave hrane ili nabaviti od lokalnih proizvođača. Možete je kupiti kao tečnu ili kao surutku u prahu.

Praktičnije je da kupite u prahu jer duže traje, a pije se tako što je razmutite u čaši vode. Njen ukus nije baš prijatan, ali je toliko dobra za zdravlje da se i neprijatnost prilikom pijenja može izdržati. Ako je pravite sami, računajte da od 10 litara mleka možete dobiti otprilike kilogram sira i devet litara surutke. Najbolje je da koristitite kozju surutku, ali nije loše ni ako se odlučite za kravlju – ono na šta treba da obratite pažnju jeste da životinje od kojih uzimate mleko ne budu izložene veštačkim hormonima tokom života.

Kada je konzumirate obratite pažnju da izbegavate masnu hranu, cigarete, alkohol i sve ono što oštećuje jetru. Ne bi bilo loše da prilikom konzumiranja surutke jedete i mladi sir i to na prazan stomak, za doručak.

Kozja surutka doziranje i kako se pije

Za početka pijte je umereno jer ima diueretička svojstva. Pijte kozju surutku tri puta na dan po 1.5 decilitra I postepeno povećavajte dozu dok ne stignete do litre dnevno. U slučaju smetnji sa probavnom, promešajte kašiku surutke u čaši vode i pijte pre obroka.

Kozja surutka može da se koristi i za spoljnu negu kože i kose ili kad pripremate pekarske proizvode pa čak i smutije.

Napravite surutku sa limunom

Prokuvajte litar mleka i dok je mleko još vruće dodajte limunov sok iz jednog limuna. Kad odstoji neko vreme odvojiće se zelena-providna tečnost (surutka) i tada je prespijte u posebnu flašu, odložite u frižider i možete je piti.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...