Uticaj mora na naš mozak

More izaziva divljenje kod čoveka

Nekoliko psihologa sa univerziteta u Stanfordu sprovelo je studiju o efektima mora na ljudski mozak. Jedan od zaključaka do kojeg su došli je da osećaj neizmernosti koji projektuje izaziva stanje dubokog divljenja i strahopoštovanja u našoj psihi.

U stvarnosti, ovaj proces stvara osećaj blagostanja u nama. Ovo je čudna činjenica, s obzirom da bi nas tako neizmerna stvar mogla ubiti samo snagom talasa.

Ali opsežno iskustvo koje proizvodi u nama podstiče pozitivne promene u našim mentalnim obrascima, zahvaljujući načinu na koji naš um pokušava da obradi pejzaž.

Iz tog razloga, more radikalno menja naše mentalne obrasce i našu sposobnost donošenja odluka, na primjer, pomaže da budemo velikodušniji.

Kao da ovo nije dovoljno, naša percepcija vremena takođe varira, izgleda da teče mnogo sporije ili je čak zaustavljeno.

More je podsticaj za kreativnost

Generalno, dok radimo, razgovaramo ili se brinemo za bebu, naš mozak prelazi u “angažovani” režim. Međutim, more ima sposobnost promene ovog stanja i opuštanja naših mentalnih procesa.

Jednom kada se osetimo opuštenije, neuronska mreža se podrazumevano aktivira.

U stvarnosti je to relativno lak proces za razumevanje. Kada uđemo u režim opuštanja, brige ostavljamo po strani. U tom trenutku prefrontalno područje mozga prestaje da ga kontroliše i tako kreativnost i mašta mogu slobodnije teku, kao da je to magija. Na taj način naši pogledi postaju originalniji, manje kritični i mnogo otvoreniji.

More i meditacija

Pozitivni efekti mora na naš um su mnogi. Meditacija je tehnika za koju se široko pokazalo da ima duboku korist za ljudski mozak. Meditativno stanje pojačava stimulaciju moždanih talasa, koji se čak mogu i promeniti.

U ovom slučaju su talasi mora zaduženi za indukovanje stanja pažljivosti.

Zvuk mora i njegov vizuelni efekat sposobni su da osiguraju da alfa talasi mozga, povezani sa naporom, ali i opuštanjem i mirovanjem, čine da sve oko nas nestane.

Kao što smo već rekli, u stvari more povećava kreativnost u mozgu.

Zanimljivo je da je ova sposobnost takođe povezana sa alfa moždanim talasima, koji proizvode stanje mentalne jasnoće.

Iz svih ovih razloga, more ima moć da učini da sve oko nas nestane: na taj način ostajemo samo mi, suspendovani u mehuriću od sapunice u kojem čitavo naše biće odjednom dobija novo značenje.

Nadamo se da ste uživali otkrivajući više o uticaju mora na naš mozak. Sada, ako imate način, jednostavno morate uživati u njemu. Kad budete imali priliku da se divite tom plavom prostranstvu, ne propustite ga, učinićete sebi veliku uslugu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...