Uticaj luka na zdravlje

Luk spada u porodicu “Allium” povrća i biljaka koja uključuje vlašac, beli luk, praziluk i mladi luk. Allium povrće uzgajano je vekovima, ne samo zbog karakterističnog, bogatog ukusa već i zbog brojnih lekovitih svojstava.

luu

Mladi luk

Mladi luk pun je vitamina C i vitamina K koji su neophodni za normalan razvoj kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji čini kosti čvrstima dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju njihove gustoće.

Osim vitamina C i vitamina K, u mladom luku može se naći i vitamin A koji je potreban telu za održavanje normalnog vida i očuvanje zdravlja oka. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala.

Mladi luk bogat je sumpornim jedinjenjem alil sulfidom koji pomaže u smanjenju rizika od raka debelog creva. Korišćenje mladog luka u ishrani zaštitiće organizam od raka.

Praziluk

Praziluk sadrži značajne količine bioflavonoida kempferola koji se pokazao kao zaštita protiv oštećenja krvnih sudova, uključujući ona od strane reaktivnih molekula kiseonika.

Iako često zanemarena, koncentracija folne kiseline igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Folna kiselina ključni je vitamin B-kompleksa koji podupire kardiovaskularni sistem balansirajući nivo homocisteina u organizmu.

U praziluku je prisutna i impresivna količina antioksidacijskog polifenola. Polifenol štiti krvne sudovei krvne ćelije od oksidativnog oštećenja.

Crni luk

Crni luk odgovoran je za kardiovaskularno zdravlje ali isto tako je ključan u preventivi raka. Ekstrakt crnog luka, bogat brojnim sulfidima, sprečavaju rast i razvitak ćelija tumora.

Skladno mišljenju mnogih, crni luk odlično je prirodno antibakterijsko sredstvo. Konzumiranjem jela bogatih crvenim lukom, moguće je pridoneti telu jačanjem imuniteta što znači da će postati otpornije na mnoge bakterijske infekcije.

Beli luk

Beli luk bogat je izvor hroma, minerala koji pomaže ćelijama tkiva da na odgovarajući način reaguju na nivo inzulina u krvi. Tim procesom beli luk reguliše delovanje inzulina i kontroliše nivo šećera kod dijabetičara.

Količina vitamina C i mangana sadržana u belom luku pomaže pri lečenju prehlade i gripa svojim protivupalnim delovanjem. Piridoksin i vitamin B se pak bore protiv neurotičnih stanja.

Crni luk melem za srce
Komentari
Loading...