Generic filters
Exact matches only

Uticaj kokosa na naše zdravlje

Kokos ima široku namenu u ishrani, nezi kose i kože ali i šire.

Kokosovo ulje koristi se za kuvanje, ali i za negu kose i kože te skidanje šminke.

Kokosova voda puna je pozitivnih zdravstvenih blagodati zahvaljujući elektrolitima, antioksidansima i vitaminu C koji sadrži.

Plod kokosa je nešto sasvim posebno. On služi kao kremasta veganska zamena za deserte na biljnoj bazi i mlečne proizvode poput sladoleda i jogurta, dodaje se granoli i u umacima, a kad je reč o nezi tela tu je takođe poduža lista dobrobiti.

Kokos pomaže protiv upala

Kao deo uravnotežene ishrane, kokos pokazuje antioksidativno delovanje zbog sadržaja polifenola. Devičansko kokosovo ulje (VCO) bogat je izvor fenolnih spojeva. Budući da ti polifenoli imaju antioksidativna svojstva, mogu pomoći u ublažavanju oksidativnog učinka slobodnih radikala koji vode do upale.

Preporuka je da konzumirate svež, neprerađen sirov kokos ili kokosovo ulje kako biste izvukli najveću korist iz te namirnice.

Poboljšava zdravlje creva

Kokos sadrži značajnu količinu vlakana koja pomažu mikrobiomu pružajući hranu za dobre crevne bakterije.

Kokosov oras takođe ima relativno puno masnoća, što pomaže telu u apsorpciji vitamina D, E, A i K topi ih u masti. Ovo je važno jer vitamini D i K mogu biti povezani s raznolikim, a samim tim i otpornijim crevnim mikrobiomom.

Snažniji crevni mikrobiom znači bolju probavu, imunitet i celokupno zdravlje. Pokušajte za doručak dodati nekoliko kašika usitnjenog kokosa u zobene pahuljice ili jogurt.

Superhrana za sjajnu kožu

Kokosov orah može biti vrlo koristan za kožu, posebno u obliku kokosovog ulja. Volim koristiti organsko devičansko kokosovo ulje na koži kako bi mi pomoglo smiriti upale i crvenilo, nadoknaditi nivo vlage, pa čak i pospešiti brže zaceljivanje rana.

Budući da kokosovo ulje ima značajnu količinu masti, vašem telu pomaže u boljoj apsorpciji vitamina E i A koji su antioksidansi zaduženi za zaštitu i obnavljanje kože. Pritom imajte na umu da je kokosovo ulje komedogeno, što znači da može začepiti pore, pa biste ga trebali izbegavati ako ste skloni aknama.

Bolji je od maslaca i masti

Važno je napomenuti da kokosov oras sadrži zasićene masnoće, no nedavna istraživanja pokazala su da sadrži prvenstveno masne kiseline srednjeg lanca.

Ulja sadrže više od masnih kiselina koje ih čine, uključujući ostale hranljive sastojke i vitamine, koji takođe mogu uticati na kardiovaskularni rizik. Usto, prehrambene masti daju energiju, ključne su za apsorpciju vitamina topivih u mastima, osnova su mnogih hormona, pružaju zaštitu organa i još mnogo toga. Kokosovi orasi sadrže esencijalne hranljive sastojke koji se nalaze u tim dijetalnim mastima i pružaju zdrav izvor zasićenih masti, a istovremeno pružaju antioksidanse

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...