Generic filters
Exact matches only

Uticaj aktivnog uglja na zdravlje i lepotu

Korišćenje aktivnog uglja datira već puno godina unazad.

g

Svojstva aktivnog i običnog uglja su gotovo identična, jedina je razlika u tome što se aktivni ugalj koristi isključivo za medicinsku primenu.

Čišćenje tela od toksina

Prema istraživanjima, aktivni ugalj sprečava gastrointestinalne apsorpcije raznih lekova i toksina u hitnim situacijama, a takođe povećava njihovu eliminaciju, čak i nakon što se apsorbuje u telu.

To uključuje predoziranja:

  1. lekovima kao što je acetaminofen, aspirin, opijum, kokain i morfin
  2. toksinima iz pesticida
  3. merkurom, olovom i drugim hemikalijama

Aktivni ugalj je vrlo učinkovit ako se uzme unutar prvog sata nakon uzimanja toksina, međutim, postoje neke materije kod kojih on nije učinkovit a to su:

  1. alkohol
  2. cijanid
  3. metali kao što su gvožđe i litij
  4. neke kiseline koje brzo oštete unutarašnje tkivo

Važno je da u slučaju nužde ili hitnog slučaja, kontaktirate lekara, koji će znati odrediti dozu aktivnog uglja koja vam je potrebna.

Ugrizi i ubodi pčela

Ukoliko na topao oblog stavite aktivni ugalj s malo vode i kukuruznog brašna ili lanenog praha, dobićete lek za pčelinje ubode. Takođe, topli oblozi od aktivnog uglja mogu izlečiti ugrize nekih smrtonosnih životinja kao što je crna udovica.

Istraživanja su pokazala kako aktivni ugalj ima sposobnost izvlačenja otrova iz tela, unesenog ugrizom insekata i pauka, a nekolicina ljudi tvrdi kako im je aktivni ugalj u tom slučaju spasio život.

Smanjuje akne i poboljšava zdravlje kože

Budući da aktivni ugalj uklanja toksine iz organizma, to može pomoći i kod uklanjanja akni i drugih kožnih nečistoća, a koristi se i kod uklanjanja šminke.

Ukoliko želite koristiti aktivni ugalj za uklanjanje šminke, pomešajte jednu ili pola kapsule u prahu sa kašikom aloe vera gela, jednom kašičicom ružine vodice ili obične vode, pet kapi ulja čajevca te prstohvat morske soli, nanesite na kožu, pustite da se osuši, a potom isperite mlakom vodom. Postoje i mnogi sapuni koji sadrže aktivni ugalj, koji su takođe učinkoviti u lečenju kože.

Izbeljuje zube

Iako možda čudno zvuči da crni prah može izbeliti zube, aktivni ugalj je vrlo koristan kod izbeljivanja. Sve što trebate učiniti je staviti malo aktivnog uglja na četkicu za zube te očetkati i isprati.

Pranje zuba aktivnim ugljom može izgledati i zvučiti vrlo bizarno, ali razliku ćete primetiti već nakon nekoliko nedelja. Aktivni ugalj je bez mirisa i ukusa, tako da vam ništa neće smetati tokom četkanja zuba.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...