Usvojite zdravu rutinu vežbanja uz ove savete

Kraj godine je iza ugla i ne treba da čekate prvi januar kako biste počeli sa novim navikama, koje, ruku na srce, u većini slučajeva završe neuspehom.

Zato počnite odmah, lagano i bez pritiska. Počnite od malih koraka.

Koristite stepenice umesto lifta, prošetajte se svaki dan bar sat vremena. Kada počinjete sa novom rutinom vežbanja, uradite to polako, jer telu treba dati vremena da se navikne na promene. Ako se preopteretite, možete se povrediti, imati lošije rezultate ili čak izgubiti motivaciju nakon prve upale mišića.

Rutinu vežbanja uskladiti sa potrebama

Potrudite se da novu fizičku naviku uskladite sa vlastitim potrebama i mogućnostima. Ne treba očekivati rezultate preko noći, jer to nije posao koji treba da završite u nekom kratkom roku.

Na novu rutinu vežbanja treba gledati kao na dugoročan novi način življenja koji će vam doneti puno benefita. Bilo bi odlično da pre uvođenja nove rutine vežbanja uradite nalaze krvne slike i da se posavetujete s vašim doktorom ukoliko imate neke tegobe u vidu bolova u kičmi i zglobovima ili neke hronične bolesti.

Nemojte sebi davati nerealne rokove do kojih želite da postignete cilj, jer to može uticati na stvaranje pritiska i ako niste osoba koju to motiviše, odustaćete vrlo brzo i doživećete još jedan neuspeli pokušaj.

Važnost motivacije i discipline

Okolina je veoma bitna. Okružite se ljudima koji vam daju podršku i koji vas motivišu da istrajete. Pohvalite sami sebe svaki put kad uradite trening i počastite se nekim kvalitetnim nutritivno bogatim obrokom. Ako verujete da možete, uspećete, ako ne verujete nećete. Uvek je do vas.

Ono što je bitno kada uvodite novu rutinu vežbanja jeste disciplina. Disciplina je ono što vam ne dozvoljava da ostanete ispod tople deke dok napolju pada kiša i kad vam se ne ide. Disciplina i motivacija su usko povezane. I jedna i druga su podjednako bitne i ne mogu jedna bez druge, jer kad jedna zakaže, druga povede.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...