Generic filters
Exact matches only

Usporen rad srca kod dece- Simptomi i lečenje

Za razliku od odraslih, gde je bradikardija( usporen rad srca) sve što je sporije od 60 otkucaja srca u minuti, kod dece donja fiziološka frekvencija srčanog rada zavisi, pre svega, od uzrasta.

eww

Imajući u vidu da je standardni EKG prvi kontakt sa frekvencijom sinusnog čvora, potrebno je znati orijentacione vrednosti donje granice frekvencije sinusnog ritma u mirnom stanju.

Bradikardije kod dece heterogena su grupa aritmija koja obuhvata poremećaje funkcije sinoatrijalnog čvora, atrioventrikulame spojnice i intraventrikularne poremećaje sprovođenja.

Najveći broj bradikardija kod dece spada u funkcionalne poremećaje, uzrokovane prevagom parasimpatikusa, i to u odgovarajućim situacijama (odmor, san, utrenirani sportisti). Ipak, jedan broj bradiaritmija zahteva lečenje, koje za najveći broj dece znači privremeni ili stalni pejsing.

Prvi znak ozbiljnosti bradikardija kod dece je prisustvo simptoma – presinkopa ili sinkopa. Potom je važno dijagnostikovati tip bradiaritmije, a na kraju i proceniti funkciju srca – otkriti eventualnu bolest miokarda koja je važna za prognozu i lečenje bradikardije.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...