Uskoro lek protiv spavaće bolesti?

Naučnici smatraju da su napravili prvi korak u otkrivanju leka koji bi pomogao u efikasnom lečenju protiv najčešćeg oblika spavaće bolesti.

330385_dremanje-foto-sleepwelle_f

Paraizit trypanosoma gambiense je glavni uzročnik spavaće bolesti koji je otporan na protein E koje proizovodi imuni sistem, a belgisjki naučnici su razvili mutiranu verziju proteina, koji je na ranim testovima pokazao vrlo dobre rezultate u borbi protiv raznih sojeva ovog parazita, a naročito protiv gambiensa.

Soj parazita gambiense izaziva vše od 97% spavaće bolesti u zapadnoj i centralnoj Africi, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u prošloj godini je zabeleženo ukupno 7.197 slučajeva.

Imuni sistem se protiv ovog virusa bori stvaranjem proteina aol1, a stručnjaci sa univerziteta u Briselu su tokom istraživanja uspeli da objasne na koji način parazit evoliuira- stvara trostruki odbrambeni mehanizam i tako postaje otporan na protein apol 1.

Prvi korak u odbrani je da gambiense paraziti kreiraju protein koji očvrsne njihovu membranu koju apol 1 ne može da probije, a ukoliko je prođe ulazi u slabijem obliku tako da je gambiense sposoban da ga apsorbuje i svari brže nego ostale oblike . Međutim stručnjaci ukazuju da je apol 1 i dalje u parazitu i da se može u jednom trenutku koristiti da ubije virus.

To ih je navelo da proizvedu mutirani oblik apola 1 koji je otoporniji i koji osim što je u stanju da ubija gambiense ima i sposobnost da se efikasno bori pritiv afričkih tripanosoma, koji su zarazni i za ljude i za stoku.

“Nije potrebno isticati koliko je ovo važno otrkriće koje će nam verujem pomoći da se ubuduće efikasnije borimo sa spavajućom bolesti, ali će biti potrebno još dosta istraživanja kako bismo ga široko primenjivali“, kaži naučnici.

„U krvi apol 1 može biti vrlo nestabilan pa čak i toksičan, tako da nam predstoji ozbiljan rad kako bi ove naše prve i ohrabrujuće rezultate i materijalizovali“, dodaju oni.

Komentari
Loading...