Generic filters
Exact matches only

Usamljenost među starijima postaje sve češća

Usamljenost često pogađa starije ljude, bilo da je to zbog gubitka partnera, prijatelja, raspada porodice, preseljenja u dom za stare ili zbog fizičkih ograničenja koja mogu ograničiti njihove društvene kontakte.

Takođe, moramo znati da se ne radi samo o društvenoj izolaciji, već je dovoljan i osećaj da se pojedinac oseća otuđeno ili nepovezano sa drugima.

 

Više o tome u nastavku…

Posledice usamljenosti su veoma ozbiljne, jer mogu dovesti do depresije, anksioznosti i generalno smanjiti kvalitet života, istovremeno povećavajući rizik od brojnih bolesti i mogu pogoršati simptome već postojećih.

Neurolog, dr. Zvezdan Pirtošek, upozorava da usamljenost takođe pokreće hormone stresa koji negativno utiču na naš mozak.

“U mozgu se pokreću procesi upale, promenjenog balansa hemijskih supstanci, neurotransmitera, koji nas čine mnogo ranjivijim, što ubrzava procese neurodegeneracije, poput Parkinsonove bolesti ili Alchajmerove bolesti, mnogo brže i dublje.”

Takođe, usamljenost ima veliki uticaj na naše mentalno zdravlje i vremenom možemo se potpuno povući iz društva.

usamljenost
Foto: FreePik

 

Mi smo društvena bića, zato je podsticanje što aktivnijeg života starijih osoba i stvaranje podržavajućih zajednica važno za smanjenje osjećaja usamljenosti.

Razumevanje ovog problema je ključno ako želimo doprineti boljem društvu.

Različite organizacije i zajednice već nude programe koji omogućavaju starijim osobama veće uključivanje u društvo, od vežbanja, raznovrsnih kurseva do terapija, kao što je terapija sa psima.

“Kroz ove terapije možemo postići bolje rezultate”, kaže slovenački radni terapeut Miha Papež, dodajući da psi mogu biti odlični motivatori.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...