Generic filters
Exact matches only

Ovo treba da znate o urtikariji! URTIKARIJA (koprivnjača) je kožna bolest

Urtikarija (koprivnjača) je kožna bolest kod koje na koži izbijaju urtike (promene na koži koje odgovaraju onima pri kontaktu s koprivom).

Urtike su izdignute, crvenkaste ili blede promene različite veličine i oblika.
Izbijanje urtika obično je popraćeno jako izraženim svrabom.
Urtike brzo nastaju te isto tako brzo i prolaze, obično tokom 24 sata.

Ako se radi o alergiji na hranu, onda urtikarija najčešće izbija na predelu stomaka, na licu, rukama i leđima te ponekad s unutrašnje strane prepona.
Ako je beba još premala da bi vam rečima objasnila o čemu se radi, svrab ćete moći prepoznati po tome što će se beba grebati ili valjati u nastojanju da sebi olakša svrab ili će neutešno plakati.

Pri unosu alergena koji će izazvati kliničku sliku prvo nastaje crvenilo, svrab i dolazi do pojave urtika.
Urtike su izdignute tvorbe na koži i mogu biti različitih veličina.
Te se urtike mogu seliti s jednog mesta na drugo, mogu se spajati pa na taj način nastaju jako velike urtike čak do veličine dlana.
Sve je dobro dok se alergijska reakcija zadrži na koži i izaziva samo nelagodu.

Prema dužini trajanja simptoma, urtikarije delimo na akutne i kronične.

Akutna urtikarija traje do 6 nedelja, iako najčešće prolazi za 1 do 2 nedelja, a hronična traje duže od 6 nedelja i pritom može biti stalna tj. pojavljivati se svaki dan, ili recidivirajuća, što znači da se pojavljuje nakon različito dugog razdoblja bez urtika.

Kako se leči koprivnjača?

Lečenje većine slučajeva obične, akutne urtikarije ima za cilj da se ublaže simptomi dok se ona ne povuče spontano. Najčešće korišćeni oralni medikamenti su antihistaminici koji se koriste kod alergija, koji potiru dejstvo histamina koji ispuštaju mastociti. Glavno neželjeno dejstvo antihistaminika je pospanost.

Brojni antihistaminici za lečenje koprivnjače mogu da se nađu u slobodnoj prodaji, na primer, difenhidramin koji se uzima u dozi od 25 mg i hlorfenamin koji se uzima u dozi od 4mg. Ove lekove možete da pijete najviše 3 puta dnevno, međutim, pošto oni izazivaju pospanost, često se uzimaju pre spavanja. Osobe koje ih uzimaju moraju da budu posebno oprezne i da budu sigurne da su potpuno trezvene pre upravljanja motornim vozilom ili učešća u aktivnostima koje zahtevaju koncentraciju.

Loratadin i feksofenadin su antihistaminici u slobodnoj prodaji koji verovatno neće izazivati pospanost. Bez recepta možete da nabavite i hidroksizin koji izaziva pospanost, kao i proizvod njegove razgradnje cetirizin koji ima manje sedativno dejstvo.

U antihistaminike koji se mogu dobiti samo sa lekarskim receptom spada i ciproheptadin koji izaziva pospanost. Prepisani antihistaminik koji izaziva blagu sedaciju je levocetirizin. Ponekad lekari kombinuju ove lekove sa drugim vrstama antihistaminika koji se zovu H2 blokatori, u koje spadaju ranitidin i cimetidin. Ovaj spisak antihistaminika nije konačan. Lekari planove lečenja prilagođavaju individualnim potrebama pacijenata i menjaju ih u zavisnosti od odgovora na terapiju.

Oralni steroidi prednizon i metilprednisolon, mogu kratkoročno da pomognu u slučajevima teške urtikarije, međutim, njihova korist je ograničena činjenicom da brojni slučajevi koprivnjače traju predugo da bi steroidi mogli bezbedno da se koriste.

I drugi tretmani se koriste za lečenje urtikarije, uključujući i montelukast, ultraljubičasto zračenje, antifungalne lekove, agense koji smiruju imuni sistem i triciklične antidepresive. Malo je dokaza koji idu u prilog ovakvom lečenju. U običnim slučajevima, retko su i potrebni.

Novi lek koji je odnedavno u upotrebi za lečenje urtikarije je mesečno subkutano (potkožno) ubrizgavanje monoklonalnog antitela, omalizumaba, koje je usmereno protiv IgE receptora (receptora imunoglobulina E) na ljudskim mastocitima.

Topične terapije za lečenje koprivnjače su dostupne ali su nedelotvorne. U njih spadaju kreme i losioni koji umrtvljuju nervne završetke i ublažavaju svrab. Neki sastojci koji mogu da postignu isti efekat su kamfor, mentol, difenhidramin i paramokain. Mnogi od ovih topičnih preparata mogu da se nabave bez recepta. Kreme koje sadrže kortizon (steroid), čak i one najjače koje se ne mogu dobiti bez recepta, nisu baš posebno korisne za ublažavanje svraba kod koprivnjače.

Hladna obloga može da smiri svrab osipa koji izaziva koprivnjača.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...