Ureaplazma kod muškaraca

Ureaplazma urealyticum je vrsta bakterije koja spada u grupu uzročnika seksualno prenosivih bolesti. Još uvijek nije svstana u grupu najčešćih seksualno prenosivih bolesti iz razloga što simptomi ove infekcije izostaju ili su jako diskretni što uslovljava mali broj prijavljenih slučajeva.

ureaplazma

Prenosi se nezaštićenim seksualnim kontaktom, preko sekreta inficiranih ovom bakterijom kao I predmeta kontaminiranih ovim izlučevinama.

Kako se manifestuje?

Simptomi se retko ispoljavaju tako da osoba najčešće i ne zna da je inficirana. Upravo iz tog razloga je značajno testirati se na ovu infekciju makar jednom godišnje. Ukoliko se simptomi razviju uglavnom podrzumijevaju nelagodnost pri mokrenju, bol u donjem stomaku, sluzavu žućkastu sekreciju iz mokraćnog kanala ili pak gnojni iscedak i crvenilo. Mogu se razviti simptomi epididimitisa ili prostatitisa (upala prostate).

Koliko je opasna?

Ukoliko se ne leči dovodi do infertiliteta (neplodnosti). Opisana su takođe još neka stanja kao što su upala pluća, meningitis, oštećenje nerava, oštećenje zglobova.

Kako se leči?

Leči se antibioticima. Lekovi izbora su tetraciklini (doxycyclin) i eritromicin. Do potpunog ispijanja terapije savjetuje se apstinencija, inače se stvara rizik od ponovne infekcije.

Piše: dr Milena Popović

Komentari
Loading...