Uradite sami pedikir uz naše savete

Ako nemaš želju da posetiš pedikira, dobar pedikir možeš napraviti i kod kuće.

Za to ti je potrebno samo par koraka…

Kupka za stopala

Kupka za stopala osnova je svakog dobrog pedikira. Žuljevi i nokti postaju mekši te su time i savršeno pripremljeni za tretman.

Jednostavno napuni kadu ili lavor toplom vodom, a idealno bi bilo dodati esencijalno ulje poput lavande ili ruzmarina kako bi imala dodatnu pomoć kod opuštanja. Zatim namoči stopala najmanje 15-20 minuta. Svako ko nosi lak ili drugi nakit za nokte trebao bi, naravno, sve ukloniti pre kupke.

Piling

Nanesi grublji piling i njim lagano masiraj stopala sve do gležnjeva. To nežno uklanja omekšanu grubu kožu i mrtve ćelije. Na kraju temeljno isperi piling.

Ukloni grubu kožu

Svako ko ima ozbiljnu keratinizaciju stopala primetiće da jednostavan piling nije dovoljan. Zato je najbolje tvrdoglavu zadebljalu kožu temeljno ukloniti vrlo nežnom turpijom. Ovde je važno koristiti hrapavu stranu samo na tvrdim delovima peta, stopala i prstiju te zaglađivati kožu finijom površinom. Pazi da ne ukloniš previše tvrde kože, jer svako stopalo treba malo tvrde kože.

Oblikuj nokat

Skrati nokte makazicama ili grickalicom, a zatim ih oblikuj turpijom. Ovde treba uzeti u obzir prirodni oblik nokta. Na primer, četvrtasti nokti ne smeju se turpijati preoblo, jer bi inače nokti mogli urasti u meso.

Ukloni zanoktice

Najbolji način da to učiniš je korišćenje posebnog štapića ili poseban potiskivač kojim gurneš “nazad” izbočenu kožu.

Nalakiraj nokte

Šlag na torti bilo kog dobrog pedikira je lakiranje noktiju. Najbolje je koristiti separator nožnih prstiju kako bi prsti bili odvojeni dok lakiraš nokte. Prvo nanesi podlak. To ne samo da prikriva neravnine nokta, nego je i puno lakše kasnije ukloniti lak. Kako lak ne bi tako brzo pucao, nanesi ga na vrh nokta nakon što se temeljni sloj osuši.

Tek tada prelazi preko nokta s četkicom od korena prema vrhu nokta. Usput, dva tanka sloja su uvek bolja od jednog debelog. Kako bi na kraju sve pravilno zapečatila, stavi top coat, završni sloj, bez obzira je li sjajni ili mat, to je čisto stvar ukusa.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...