Generic filters
Exact matches only

Upozorenje: Simptomi raka štitne žlezde mogu se manifestovati u WC-u

Važno je napomenuti da, iako možda niste svesni, dijareja može biti jedan od retkih simptoma raka štitne žlezde.

 

Prema Cancer Research UK, rak štitne žlezde je jedan od retkih oblika karcinoma, zbog toga mnogi ljudi ne znaju kako da je prepoznaju.

Kvržica u prednjem, donjem delu grla, promukao glas, otežano gutanje i osećaj da nas nešto pritiska pozadi, samo su neki od simptoma, ali rak štitne žlezde može izazvati i druge, suptilnije simptome, kao što je dijareja.

“Retke stolice nisu tipičan znak raka štitne žlezde i smatraju se indirektnom posledicom bolesti“, rekla je gastroenterolog Sara Mesilhi za Miror.

 

Pošto je štitna žlezda ključna za regulisanje mehanizama tela, njen poremećaj može izazvati promene u navikama creva.

“Generalno, promena hormonske ravnoteže izazvana karcinomom štitne žlezde narušava normalne telesne mehanizme, posebno hormone koji utiču na gastrointestinalni sistem, što dovodi do promena u navikama creva, uključujući dijareju“, objasnila je dr Mesilhi.

Neki drugi neobični znaci raka štitne žlezde uključuju crvenilo lica, gubitak težine i kašalj.

“Ako sumnjate na rak štitne žlezde ili imate upornu dijareju zajedno sa drugim zabrinjavajućim simptomima, preporučila bih vam da posetite lekara za detaljnu procenu i ispravnu dijagnozu“, savetuje lekar.

 

Dijagnoza oboljenja štitne žlezde

Ponekad je teško dijagnostikovati bolesti štitne žlezde, jer se simptomi najčešće mešaju i pripisuju simptomima drugih stanja (npr. trudnoća ili staranje).

Na sreću, postoje testovi koji mogu utvrditi da li je neki od prisutnih simptoma uzorokovan poremećajem štitne žlezde. Ovi testovi obuhvataju:

  1. Laboratorijske analize hormona štitne žlezde
  2. Ultrazvučni pregled štitne žlezde
  3. Lekarski pregled ili endokrinološki pregled

Laboratorijske analize hormona štitne žlezde

Jedan od najpreciznijih načina u dijagnozi oboljenja štitne žlezde su laboratorijske analize krvi. Laboratorijski testovi iz krvi se koriste za ispitivanje da li štitna žlezda funkcioniše pravilno – merenjem koncentracije hormona štitne žlezde u krvi.

Laboratorijski testovi za ispitivanje hormona štitne žlezde se rade iz uzorka venske krvi pacijenta. Iz uzorka se na osnovu analiza može utvrditi da li imate hipertireozu, hipotireozu ili neki od poremećaja koji su udruženi sa ovim stanjima poput: tiroiditisaGrejvsove bolestiHašimotovog tiroiditisagušavostičvorića na štitnoj žlezdi ili ukazati na postojanje karcinoma štitne žlezde.

U poliklinici i laboratoriji Labomedica možete uraditi sve laboratorijske analize hormona štitne žlezdeRezultate dobijate istog dana putem e-maila, ili ih možete preuzeti lično u laboratoriji.

Specifični laboratorijski testovi koji se koriste u svrhu ispitivanja štitne žlezde su:

TSH (Tireostimulišući hormon)

TSH je hormon koji proizvodi hipofiza, i njegova funkcija je regulacija ravnoteže hormona štitne žlezde u krvotoku (uključujući T3 i T4).

Laboratorijska analiza TSH hormona je obično prvi laboratorijski test koji se radi u cilju ispitivanja funkcije štitne žlezde.

Najčešće, hipotireoza je povezana sa povišenim nivoom TSH, dok je hipertireoza povezana sa niskim nivoom TSH.

Ukoliko je nivo TSH u krvi abnormalan, obično se radi i direktno merenje tiroidnih hormona u krvi – T3 i T4, kako bi se preciznije utvrdilo stanje.

Referentne vrednosti TSH hormona (normalni opseg) za odraslu osobu su: 0.40-4.50 μIU/ml (mili internacionalne jedinice po mililitru krvi)

Foto FreePik
Komentari
Loading...