Upozoravajući simptomi moždanog udara

Pojava simptoma moždanog udara govori da mozak ne dobija dovoljno krvi koja mu je neophodna za pravilno funkcionisanje.

mžž

Poremećaj moždane funkcije nastao na ovaj način može biti privremen i trajan. Npr, osoba može izgubiti sposobnost govora, koja se oporavlja tokom vremena. Takođe, može postojati jednostrana slabost u ekstrmitetima, koja može biti potpuna ili delimična(hemiplegija i hemipareza).

Veoma je važno pravilno reagovati kada se simptomi moždanog udara ispolje. Što se pre započne sa tretmanom, manje su šanse za nastanak ozbiljnih oštećenja mozga. Ovo takođe znači manje šanse za nastanak trajnog invaliditeta.

Upozoravajući znaci moždanog udara

Ponekad se simptomi moždanog udara razvijaju postepeno. Međutim, najčešće se ispoljavaju naglo, u vidu sledećih simptoma:

  • Utrnulost i slabost u licu, ruci ili nozi, naročito na jednoj strani tela
  • Konfuzija i nemogućnost razumevanja govora
  • Problemi sa govorom
  • Problem sa vidom na nivou jednog ili oba oka
  • Problemi sa balansom i koordinacijom
  • Vrtoglavica
  • Jaka glavobolja koja nastaje naglo, bez jasnog razloga.

Vrste moždanog udara

Simptomi moždanog udara mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste moždanog udara, lokalizacije lezije i jačine moždanog udara. Manje snažan moždani udar se može teže prepoznavati.

Ishemični moždani udar

Ova vrsta moždanog udara nastaje kada arterije koje snabdevaju mozak krvlju bivaju blokirane. Do ovoga može doći iz različitih razloga. Najčešći među njim je arterioskleroza, kada masne naslage na zidovima arterija mogu dovesti do formiranja krvnog ugruška koji potom blokira arteriju mozga.

Takođe, ugrušak može poticati iz srca, kada putujući krvotokom dolazi do moždane arterije i blokira je. Ovaj ugrušak može nastati usled nepravilnosti u radu srca koja se naziva atrijalna fibrilacija.

Hemoragijski moždani udar

Ova vrsta moždanog udara nastaje kada oslabljeni krvni sud pukne i krv se izlije u moždano tkivo.

Prolazni ishemijski atak se naziva i malim moždanim udarom. On ne ostavlja trajne posledice na moždanu funkciju. Nastaje usled prolaznog začepljenja arterije mozga. Ovj atak takođe daje upozoravajuće simptome moždanog udara, koji traju nekoliko minuta do nekoliko sati.

Ove simptome ne treba ignorisati.

Šta činiti ukoliko se simptomi moždanog udara ispolje?

Ne zaboravite da je moždani udar hitno stanje u medicini. Zato nikada ne treba ignorisati njegove simptome. Ukoliko primetite jedan ili više upozoravajućih znakova moždanog udara, koji traju više od nekoliko minuta, pozovite Hitnu pomoć.

Zapamtite vreme nastanka simptoma.

Ovo je važna informacija koju treba proslediti medicinskom osoblju po prijemu u bolnicu.

Ukoliko prisustvujete moždanom udaru druge osobe, simptome moždanog udara takođe nikako ne treba ignorisati.

Zbog toga treba insistirati na potražnji stručne medicinske pomoći i zapamtiti vreme pojavljivanja prvih simptoma, što će se kasnije proslediti medicinskom osoblju.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...