Upala slepog creva

Slepo crevo nalazi se kao početni deo debelog creva koji je smešten nisko na desnoj strani. Ono ima nastavak dugačak kao prst i taj deo se zove crvuljak ili latinski appendix. On se obično upali, a upalu tog crvuljka nazivamo upalom slepog creva.

crevac

Upala slepog creva javlja se s brojnim simptomima ali mnogi od njih povezani su i s drugim bolestima pa se ova upala često kasnije dijagnostifikuje. Ne postoji ni jedan stopostotni znak po kom se može prepoznati. Crvuljak slepog creva ima različite položaje, a na simptome koji se javljaju utiču stadijum upale i starost bolesnika. Oni se razlikuju od osobe do osobe.

Simptomi

Simptomi su obično u početku blaži, a manifestuju se slabim bolovima u stomaku, oko pupka. To se javlja radi grčenja i širenja upaljenog crvuljka. Mogu se javiti i proliv ili gasovi. Nakon toga dolazi do mučnine koju uskoro prati i povraćanje. Bolovi se nakon par sati lokalizuju na desni deo donjeg stomaka gde je crvuljak obično smešten. Tipični simptomi javljaju se samo kod polovine bolesnika. Ponekad se bol premešta ili se crvuljak nalazi niže uz mokraćnu bešiku. Pošto simptomi variraju, neke osobe ne moraju imati bolove na donjoj desnoj strani, a kod nekih se mogu javiti zatvor ili manjak apetita. Sve to otežava postavljanje dijagnoze.

Simptomi obično traju manje od dva dana kada se osoba javi lekaru. Kod nekih bolesnika bolovi se javljaju i duže od dve nedelje. A neki navode kako su već pre osećali takav bol.

Ako dođe do puknuća crvuljka, bolesnik može osetiti kratkotrajne promene u vidu olakšanja, međutim nakon nekog vremena upala će se proširiti na celu potrbušnicu i stomak će postati tvrd i bolan na dodir.

Pregledom se utvrđuje bolnost stomaka na desnoj strani, povišen puls i povišeni leukociti te normalna ili povišena telesna temperatura. Javlja se bol na desnoj strani stomaka prilikom pritiska dlana na levu stranu stomaka ili prilikom kašljanja.

Lečenje

Lečenje se provodi hirurški, uklanjanjem crvuljka slepog creva. Uklanjanje crvuljka ne utiče na kasniju normalnu funkciju organizma.

Bitno je znati da izostanak svih ovih simptoma ne mora značiti da nije nastupila upala crvuljka slepog creva. Ako sumnjate na upalu javite se obvezno lekaru da ne bi došlo do kasnijih komplikacija. Komplikacije mogu uticati na složenost operacije, a mogu biti i opasne po život. Lekar će napraviti potreban pregled i izmeriti temperaturu.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...